©Unsplash

OpenAI zit goed in het geld na investeringsronde

OpenAI zit voorlopig niet krap bij kas

Vandaag om 07:58

ChatGPT-bedrijf OpenAI heeft tijdens een investeringsronde 6,6 miljard dollar opgehaald. Dat is ongeveer wel waar het naar op zoek was. Het bedrag moet onder andere helpen om de personeels- en huurkosten van het bedrijf te kunnen bekostigen.

OpenAI mag dan wel op een waarde worden geschat van 157 miljard: de geldstromen gaan niet allemaal de goede kant op. Er wordt veel besteed aan het huren van bedrijfspanden en het betalen van de knappe koppen die de AI helpen ontwikkelen. Over 2024 is de verwachting dat het bedrijf 3,7 miljard dollar aan verkoopinkomsten heeft. Een bizar bedrag, maar 5 miljard gaat dit jaar op aan de ‘operationele’ kosten van het bedrijf zelf, dus niet eens van de tech zelf, als je het zo mag noemen.

Investeringsronde OpenAI

Reden voor OpenAI om eens te kijken wie er wilde investeren. Het had zijn ogen gericht op Microsoft, dat al eerder geld investeerde, maar ook op Nvidia, het chipbedrijf dat veel baat heeft bij een goede relatie met OpenAI omdat het de chips kan leveren waarop de AI het beste tot zijn recht komt. Inderdaad zijn het Nvidia en Microsoft die investeren, naast Thrive Capital en Softbank. Het zijn dus zowel bedrijven die veel gebruikmaken van OpenAI als investeerders die vooral rijk willen worden van wat OpenAI met anderen doet. 

In ieder geval heeft OpenAI inmiddels in totaal al 17,9 miljard dollar binnengeharkt met investeringsrondes. Ondertussen is het bedrijf ook bezig om een organisatie met winstoogmerk te worden, nadat het eerst juist meer van de gelijke kansen was als het ging om de toegang tot kunstmatige intelligentie. Daar lijkt het steeds meer vanaf te stappen met zijn abonnementen en exclusieve toegang tot de verbeterde GPT-modellen. Het abonnement op ChatGPT zal in de komende vijf jaar tijd mogelijk zelfs meer dan het dubbele gaan kosten.

Sam Altman

Daarnaast zou topman Sam Altman met ex-Apple-designer Jony Ive aan een AI-gadget werken. In ieder geval hoeft OpenAI met deze nieuwe kapitaalinjectie even niet te vrezen dat het zijn rekeningen niet kan betalen. 

Meer nieuws over OpenAI en mis niets met onze Bright-app.