©Volkswagen

Volkswagen-systeem deelt rij-ervaring onderling, voor betere navigatie en rijhulp

Volkswagen-systeem deelt rij-ervaring onderling, voor betere navigatie en rijhulp

Vandaag om 10:49

Volkswagen heeft met Connected Travel Assist een systeem gemaakt waarmee je auto steeds beter de omgeving leert kennen. Met elke gereden kilometer van elke Volkswagen krijgen alle auto’s een beter beeld.

Connected Travel Assist is de online variant van Volkswagen’s Travel Assist-systeem. Dit systeem houdt niet alleen veilig afstand en volgt rijstroken, maar leert ook van de ervaringen van andere Volkswagen-rijders. Daardoor kent elke Volkswagen met het systeem aan boord zelfs het meest obscure achterweggetje als een lokale expert, zelfs wanneer de wegomstandigheden ongunstig zijn, zoals bij een laagstaande zon of verborgen wegmarkeringen.

Hoe werkt het?

Dankzij een enorme database van ‘zwermgegevens’ die anoniem wordt verzameld uit honderdduizenden voertuigen, kan Connected Travel Assist realtime informatie gebruiken. Dit systeem weet precies waar je rijdt en stuurt je auto gedurende je rit continu kleine stukjes kaartinformatie van een vierkante kilometer. Hierdoor past de auto zijn snelheid en rijpositie aan op basis van wat er op de weg gebeurt, zoals scherpe bochten of snelheidsbeperkingen.

Sebastian Busch, R&D-technicus bij Volkswagen, legt uit: "Je rijdt op onbekend terrein alsof je er dagelijks komt. Dit is mogelijk door de gecombineerde kennis van de ‘zwerm’ van Volkswagen-rijders. Bovendien is veel van de benodigde hardware al aanwezig in de auto, zoals de frontcamera die alles wat voor je gebeurt continu herkent en analyseert."

Een gedetailleerde kaart voor een veilige rit

De data die worden verzameld, resulteren in een extreem gedetailleerde kaart die heel Europa bestrijkt en continu wordt bijgewerkt. Dit is niet alleen handig voor navigatie; het systeem is ook in staat om proactief te reageren op veranderingen in de omgeving, zoals wegwerkzaamheden of onveilige situaties. Gezien de meeste auto’s rijhulpsystemen hebben die alleen werken bij perfect ingerichte wegen en verkeersborden op de juiste plek en hoogte, biedt dit systeem extra veiligheid en comfort. Elon Musk, kijk je mee? 

Volkswagen rolt Connected Travel Assist de komende tijd 'gestaag' over zijn recente modellen met Travel Assist uit.

Meer nieuws over Volkswagen en mis niets met onze Bright-app.