EU wil een digitaal paspoort op je telefoon: dit moet je weten

©Rijksoverheid

Je paspoort krijgt een mobiele versie: dit moet je weten

De Europese Commissie wil dat er digitale versies van paspoorten en identiteitskaarten komen die je op je telefoon kunt bewaren en gebruiken. Het doel is om grenscontroles soepeler te laten verlopen. 

Eurocommissaris Ylva Johansson heeft de plannen voor digitale identiteitsbewijzen vandaag gepresenteerd. Met een toekomstige EU Digital Travel-app kun je de gegevens die ook op je paspoorten en identiteitskaarten staan opslaan op je telefoon. Het gaat ook om de informatie die is opgeslagen in de chip van het paspoort of de identiteitskaart, inclusief de foto van je gezicht. Je vingerafdruk wordt niet opgeslagen.

Nieuwe app wordt niet verplicht

De Europese Commissie wil de nieuwe digitale reisdocumenten vanaf 2030 uitrollen. De EU Digital Travel-app moet op EU-niveau worden ingevoerd. De app is voor burgers met een biometrisch paspoort of EU-identiteitskaart die naar of vanuit het Schengengebied reizen.

Belangrijk om te weten is dat het gebruik van de nieuwe digitale versies van je paspoort of identiteitskaart niet verplicht wordt. Ze vervangen dus voorlopig niet de huidige reisdocumenten. De digitale versie zal gratis aan te vragen zijn.

Vooraf naar douane sturen

Volgens Johansson zorgen de digitale versies ervoor dat grenscontroles 'sneller en makkelijker' kunnen gaan. "Je kunt je digitale paspoort vooraf opsturen naar een grenspost en het douanepersoneel doet dan van tevoren al onderzoek." Het douanepersoneel kan zich dan richten op de 'moeilijke' gevallen, waarbij extra controles nodig zijn. "Alle andere mensen kunnen dan snel door", aldus de eurocommissaris.

Zowel het Europees Parlement als de EU-lidstaten moeten nog akkoord gaan met het plan. Pas nadat er een akkoord is, begint de Europese Commissie met de ontwikkeling van de technische uitvoering. 

Volg meer tech-nieuws met onze Bright-app en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.