©Tesla

Tesla onthult futuristische, zelfrijdende taxis's Cybercab en Robovan

Tesla onthult futuristische, zelfrijdende taxis's Cybercab en Robovan

11 oktober om 07:11
Laatste update: 11 oktober om 23:30

Tesla heeft zijn langverwachte zelfrijdende taxi's eindelijk gepresenteerd. De tweepersoons Cybercab met vleugeldeuren en de Robovan, die grotere groepen goedkoop moet vervoeren.

Tijdens het 'We Robot'-evenement van Tesla onthulde topman Elon Musk zoals verwacht de Cybercab. Het is een totaal nieuw Tesla-voertuig dat specifiek is gebouwd zonder stuur en pedalen. "Ik hoop dat dat goed gaat, we gaan erachter komen", grapte Musk tijdens de presentatie. "Maar we gaan dus van zelfrijdend met toezicht naar zelfrijdend zonder toezicht. Je kan dus in slaap vallen en pas wakker worden op je bestemming."

De Cybercab is volgens Musk stukken veiliger dan een normale auto, 'wel tien tot twintig keer veiliger', aldus de topman. "Dit is heel belangrijk. Het gaat een hoop levens redden en veel verwondingen voorkomen", zei Musk over het zelfrijdende systeem. Dat zal niet duur worden, zei de topman: zo laag als 20 cent per mijl, waar dat bij een bus 1 dollar is. "Zie het als gepersonaliseerd openbaar vervoer", legde Musk uit. De prijzen zullen volgens de topman nog lager zijn dan die van een buskaartje, maar dan met het gemak en de privacy van een taxi.

Gigantische koerswijziging voor Tesla

Tesla wil vanaf volgend jaar volledig zelfrijdende taxi's de weg op sturen in Californië en Texas. Dat zijn dan nog omgebouwde Model Y's, in 2026 of 2027 gaat dan de Cybercab in productie. Zelf een Cybercab kopen zal volgens Musk straks ook kunnen 'voor minder dan 30.000 dollar'. Het opladen van de auto gebeurt overigens niet meer met een stekker, maar met inductie. De Cybercab parkeert simpelweg boven een inductielader en wordt dan geladen.

De stap is een gigantische koerswissel voor Tesla, dat tot nu toe zijn geld verdient met de verkoop van auto's. Musk wil toe naar een verdienmodel rond zelfrijdende taxi's en kunstmatige intelligentie. Die belofte moet Musk dan nog wel inlossen. Het lijkt erop dat de Cybercab net als recente Tesla-auto's geen lidar-scanners heeft. De deels zelfrijdende modus op huidige Tesla's werkt met camera's, iets dat volgens Musk veilig genoeg is. Elke concurrent gebruikt wel een lidar-systeem, dat de omgeving in 3D in kaart brengt en minder weergevoelig is.

Musk schetst een rooskleurig toekomstbeeld waarin parkeerplaatsen verleden tijd zijn, en in parken kunnen veranderen. Auto's hoeven niet meer te parkeren, als we gewoon allemaal op onze bestemming kunnen uitstappen, stelt Musk voor. De robottaxi rijdt verder, laadt zichzelf elders op.

'Verrassing': ook Robovan komt eraan

"Wat als je een voertuig nodig hebt dat groter is dan een Model Y?", vroeg Musk zichzelf hardop af terwijl er een heel futuristisch ogend busje tevoorschijn kwam. De Robovan biedt plaats aan maximaal 20 mensen en ziet eruit alsof hij recht uit een sciencefictionfilm is komen rijden. "Dit gaan we echt maken. Stel je voor dat deze op je af komt rijden, dat is toch ziek", zei Musk.

De Robovan kan naast grote groepen ook goederen vervoeren. Het busje is volgens Musk de oplossing voor zeer drukke gebieden, zoals de binnenstad.

En dan was er ook nog aandacht voor de robot van Tesla. Die heeft veel gemeen met de robotauto, vertelt Musk. Het zijn dezelfde robovision-systemen en dezelfde kunstmatige intelligentie die de apparaten hun weg in de wereld laten vinden, 'maar dan met armen en benen in plaats van wielen'. Tijdens het evenement wandelt een klein legertje Tesla Optimus-robots het publiek door. Musk vertelt dat zo'n robot straks 'twintig- tot dertigduizend dollar' zal kosten, 'minder dan een auto'. De Optimus wordt dan een persoonlijke butler die al het huishoudelijk werk uit handen kan nemen.

"Het wordt een tijd van overvloed, zoals niemand zich nog ooit heeft voorgesteld", sluit Musk zijn presentatie af.

Na de presentatie was er veel scepsis over de plannen van Tesla. Lees meer over de kritiek op de Cybervan.

Meer nieuws over Tesla en mis niets met onze Bright-app.