'Peperdure Orion AR-bril van Meta komt toch al binnen twee jaar op de markt'

©Meta

'Peperdure Orion AR-bril van Meta komt toch al binnen twee jaar op de markt'
11 oktober om 11:00

Onlangs toonde Meta een ontwikkelversie van zijn toekomstvisie op AR-gebied. De Orion-bril kan 'indrukwekkende' AR tonen via een bril die bijna zo klein is als een normaal montuur. Nu nog duur, maar Meta zou toch al binnen twee jaar een consumentenversie willen uitbrengen.

De Orion was dé verrassing van het Meta-event waar ook de goedkopere Quest 3S-bril werd onthuld. De Orion is een bril van 98 gram die in zijn montuur een volledige AR-bril heeft zitten. Dat werkt via grensverleggende brillenglazen waarop augmented reality op kennelijk zeer realistische wijze geprojecteerd kan worden, met een voor AR best groot blikveld van 70 graden. De huidige versie van de bril wordt eerst beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars, en zou nu 10.000 dollar kosten.

Toch zou Meta al binnen twee jaar een versie voor consumenten op de markt willen brengen, zeggen ingewijden tegen CNBC. Dat zou althans het streven zijn, maar misschien is het doel iets te ambitieus. Al sinds 2016 wordt er namelijk gewerkt aan het project waar de Orion nu het resultaat van is. En dat huidige model alleen al wordt al sinds twee jaar getest, en is pas een paar maanden goed genoeg om binnen Meta aan meer mensen te laten zien.

Zuckerberg kan het verschil maken

Volgens de ingewijden was het uiteindelijk topman Mark Zuckerberg zelf die de knoop heeft doorgehakt om Orion aan het grote publiek te laten zien. Een opvallende beslissing, in een Silicon Valley dat, naar voorbeeld van Apple, meestal pas een show maakt van iets dat je binnenkort al kan kopen.

Echter heeft Zuckerberg relatief meer macht over zijn bedrijf dan collega-topmannen. Zuckerberg kan door zijn bestuur niet ontslagen worden en kan zo veel zelfstandig aansturen. De Orion-bril valt onder en bredere investering in het metaverse, waar Zuckerberg nu al ruim 50 miljard dollar in heeft geïnvesteerd, met weinig tastbaar resultaat.

Dus als Zuckerberg wil dat de Orion binnen twee jaar voor consumenten op de markt komt, kan hij daar een hoop geld voor vrijmaken. Dan nog zal het een uitdaging worden, want dit soort apparaten zijn erg complex. Om ze op grote schaal te maken, moet je fabrieken vele maanden van tevoren al voorbereiden. En vaak daalt de prijs van zo'n product pas substantieel als er op grote schaal wordt geproduceerd. De prijs zou flink omlaag moeten, want zelfs de drie keer minder dure Apple Vision Pro was volgens de meeste recensenten te duur.

Meer nieuws over augmented reality en mis niets met onze Bright-app.