©Meta

Meta traint zijn AI met de beelden van zijn Ray-Ban-zonnebrillen

Meta traint zijn AI op de beelden van Meta Ray-Ban-zonnebrillen

Vandaag om 15:00

Meta bevestigt dat het kan voorkomen dat het zijn kunstmatige intelligentie traint met beelden die jij hebt gemaakt met je slimme Ray-Ban van Meta. Het gaat dan om beelden waarvan je de bril hebt gevraagd ze te analyseren met Meta AI.

Tegen TechCrunch zegt het bedrijf: “[I]n locaties waar multimodale AI beschikbaar is (momenteel VS en Canada), kunnen afbeeldingen en video's die worden gedeeld met Meta AI worden gebruikt om het te verbeteren volgens ons privacybeleid”, zegt Meta-beleidscommunicatiemanager Emil Vazquez. Het is sowieso de vraag of dit in Nederland ook het geval zou zijn, als de technologie al beschikbaar was. Volgens EU-wetgeving mag Meta bijvoorbeeld ook geen Instagramfoto’s gebruiken van Europese accounts om zijn AI te trainen.

Door AI geanalyseerd

Toch is het interessant nieuws, want in een eerder statement liet Meta weten dat foto’s en video’s gemaakt op de Ray-Ban Meta niet worden gebruikt voor de training. Nu blijkt dat dus alleen te gelden voor foto’s die niet door AI geanalyseerd worden. Zodra de digitale ogen van de kunstmatige intelligentie zich over het beeld mogen laten gaan, kan Meta de beelden gebruiken als trainingsmiddel voor zijn AI. Wil je dat niet hebben, dan zal je jezelf het gebruik van de AI-mogelijkheden van de Meta-bril moeten ontzeggen. De AI-analyse is bijvoorbeeld voor mensen die hun kledingkast filmen en dan met behulp van AI een outfit voor die dag willen uitzoeken. 

Je kunt niet in- of uitschakelen dat Meta je beeld niet mag gebruiken als trainingsmateriaal. Het is de vraag of gebruikers weten dat hun beelden hiervoor worden ingezet. Meta zegt dat het duidelijk wordt gemaakt in de interface, maar het zijn wel heel persoonlijke beelden. Beelden die toch al snel intiem worden, aangezien ze worden geschoten met een subtiel montuur op de neus. Denk aan de binnenkant van je huis, de mensen om wie je geeft, jezelf in de spiegel: het zijn niet per se beelden waarvan je moet willen dat Meta er gratis trainingsmateriaal uit trekt.

Jouw huiskamer als trainingsmateriaal

Tegelijkertijd stuur je je beelden al zelf op naar Meta AI. Dus als je erg op je privacy gesteld bent, dan zal alleen dat gegeven al alarmbellen moeten doen rinkelen. We weten ook van andere AI dat wat je invoert een eigen leven kan gaan lijden binnen die kunstmatige intelligentie, wat erg vervelend is wanneer je de nog geheime jaarcijfers van je werkgever in ChatGPT zet en de concurrent het vervolgens voorbij ziet komen.

Sowieso kampen de brillen met ernstige privacy-issues, zo bewezen studenten eerder deze week.