© Tech Fowler

Deze slimme bril toont de privégegevens van voorbijgangers

Deze bril is een privacynachtmerrie: kijk naar mensen en je ziet hun naam en adres

2 oktober om 23:18
Laatste update: 2 oktober om 23:27

Twee studenten van de Amerikaanse Harvard-universiteit tonen aan hoe eenvoudig het is om met slimme brillen persoonlijke gegevens van voorbijgangers te achterhalen. Hun project, genaamd I-XRAY, combineert bestaande technologieën om in real-time namen, adressen en telefoonnummers van onbekenden te laten zien.

De demonstratie maakt gebruik van de slimme Ray-Ban-bril van WhatsApp-moederbedrijf Meta, die eruitziet als een gewone zonnebril. Via de livestream-functie van de bril wordt beeldmateriaal naar een computerprogramma gestuurd. Daar herkent kunstmatige intelligentie gezichten, waarna deze worden vergeleken met openbare databases. 

De technologie achter I-XRAY maakt gebruik van bestaande diensten voor gezichtsherkenning en voor het vinden van persoonlijke gegevens. Door de inzet van kunstmatige intelligentie kan dit proces volledig geautomatiseerd worden.

Getest in het OV

In een video is te zien hoe de studenten medestudenten identificeren en zelfs vreemden in het openbaar vervoer aanspreken alsof ze hen kennen. En hoewel de slimme bril een lampje heeft dat aangeeft wanneer er wordt opgenomen, blijkt dit in de praktijk vaak onopgemerkt te blijven.

Bewustzijn vergroten

AnhPhu Nguyen en Caine Ardayfio, de bedenkers van I-XRAY, benadrukken dat ze de technologie niet openbaar maken. Hun doel is om bewustzijn te creëren over de mogelijkheden van huidige technologie.

"Ons doel is om de huidige mogelijkheden van slimme brillen, zoekmachines voor gezichten, AI-modellen en openbare databases te demonstreren en het bewustzijn te vergroten dat het vandaag de dag al mogelijk is om iemands huisadres en andere persoonlijke gegevens te extraheren uit alleen zijn gezicht op straat", aldus de studenten.

Bescherm jezelf

Er zijn manieren om jezelf te beschermen. De studenten adviseren om jezelf te laten verwijderen uit databases zoals PimEyes en FastPeopleSearch. Toch waarschuwen ze dat het vrijwel onmogelijk is om je online aanwezigheid volledig uit te wissen.

Meta presenteerde afgelopen week nog een update voor de slimme Ray-Ban-bril. Daarnaast toonde het bedrijf een prototype van zijn eerste AR-bril, die het zelf ziet als een mogelijke opvolger van de smartphone. We bespreken hier de slimme brillen.

Volg meer nieuws over gadgets, en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.