De beste slimme thermostaten – en zo gebruik je ze ook slim

©Unsplash

De beste slimme thermostaten – en zo gebruik je ze ook slim
11 oktober om 16:55
Laatste update: 11 oktober om 16:57

Het wordt kouder en de verwarming kan weer aan. Vroeger lieten we de thermostaat de hele herfst en winter op 20 graden staan, inmiddels moeten we dat slimmer aanpakken. Dat doe je met een slimme thermostaat: meer dan luxe en gemak want je kan er daadwerkelijk energie mee besparen. Dan moet je wel een thermostaat hebben die bij je past, en je moet 'm goed in het gareel houden. Dat 'slimme' blijft namelijk maar relatief.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we die mening op een paar dingen. We willen thermostaten die makkelijk te installeren zijn, simpel in te regelen en logisch in het gebruik voor iedereen in huis. Ze moeten energie besparen zonder dat je er omkijken naar hebt, en het liefst zijn ze nog mooi ook. Op basis van die eisen kunnen wij deze thermostaten warm aanbevelen. Of wat minder warm, als je ze goed afstelt:

Tado X

Tado heeft zich eerder al bewezen met vooral de populaire V3-reeks, maar deze X-lijn gaat daar nog eens over. Het grootste nadeel noemen we meteen, juist voor de Tado-liefhebbers: Tado X werkt niet met oudere Tado-gadgets. Je moet dus alles opnieuw aanschaffen als je Tado X wil gebruiken.

Net als zijn voorganger is de Tado X een onopvallende thermostaat met ruime mogelijkheden. Tado kan alleen je oude thermostaat vervangen, maar kan ook de temperatuur per kamer regelen. Dat is slim, want niet elke ruimte in je huis hoeft de hele dag even warm te zijn. Bovendien meet een 'domme' thermostaat alleen de temperatuur in de ruimte waar 'ie hangt: is het in de woonkamer warm genoeg, slaat de verwarming in het hele huis af.

Met Tado kun je elke radiator voorzien van een slimme knop. Daarvoor moet elke radiator die je slim wil aansturen wel een thermostatische radiatorafsluiter hebben. Net zoals een thermostatische radiatorknop meet ook de knop van Tado de temperatuur in die ruimte, en kan die de aanvoer van warm water stoppen als de juiste temperatuur is bereikt. Maar Tado is slimmer dan zo'n ouderwetse radiatorknop, want hij kan via de thermostaat aan de muur praten met de ketel. In de app kun je dan per ruimte, dag en tijd een temperatuur instellen. Onder werktijd stook je zo alleen je werkkamer warm, 's avonds de woonkamer en 's ochtends juist de badkamer. Handmatig draaien kan ook: dan springt de ketel gewoon aan om de radiator waar je aan draait warm te stoken, terwijl de rest van de radiatoren koud blijven.

Afwijken van je routine maakt niet uit: na handmatig instellen schiet Tado altijd weer terug naar zijn programmering. Met een betaald abonnement kan je ook je locatie aan Tado doorgeven. Als er niemand thuis is, blijft de verwarming dan gewoon uit. Tado ondersteunt ook Apple Homekit, Google Home, Home Assistant en meer populaire platformen en is daarom goed via spraakassistenten en automatiseringen te bedienen. In dat geval heb je geen betaald abonnement nodig, en kun je de schakeling op basis van aanwezigheid ook zelf zonder bijbetalen instellen. En ook de installatie is verrassend simpel, omdat Tado bekend is met een hele waslijst aan populaire cv-ketels. En in de Taxo X-lijn zit ook een aparte module voor het aansturen van je warmtepomp. Nadeeltje van de thermostaat aan de muur: de temperatuur is pas afleesbaar na een druk op de knop.

Tado X is er in wit, met een zwart display. De starterskit kost zowel met draad als draadloos 199,99 euro. Een pakket inclusief 2 slimme radiotorknoppen is er voor 349,99 euro, losse radiatorknoppen zijn er vanaf 99,99 euro per stuk. Dit zijn de prijzen bij Tado zelf, maar veel webshops hebben regelmatig aanbiedingen. Zo hebben Coolblue en Tink momenteel scherper geprijsde setjes, zeker als je in één keer meerdere radiatorknoppen wil aanschaffen.

Netatmo slimme modulerende thermostaat

Een fraai alternatief op de Tado. Let er wel op dat je de modulerende versie van Netatmo kiest: dat werkt zuiniger dan de aan/uit-variant. Onze Europese cv-ketels kunnen moduleren, wat betekent dat ze ook op een lager pitje kunnen branden. Sluit je op zo'n ketel een aan/uit-thermostaat aan, slaat je verwarming de hele dag vol aan en dan weer uit, in een poging het rond de gewenste temperatuur te houden.

Netatmo biedt net als Tado slimme radiatorknoppen, zodat je de temperatuur per ruimte kan regelen. Ook het instellen van de thermostaat werkt vergelijkbaar, met tijdvakken waar de thermostaat altijd naar terugschiet. Wel heeft deze Netatmo minder slimme functies, en ook geen eigen locatie-functie.

Dat is op te lossen via HomeKit: de Woning-app van Apple biedt de mogelijkheid om de thermostaat uit te schakelen als de laatste bewoner het huis verlaat en andersom. Dat vergt wel enig instelwerk en vereist een Apple-hub: een Apple TV of HomePod. Ondersteuning voor andere smart home-platforms biedt Netatmo niet: een punt om rekening mee te houden.

Deze Netatmo zal de Apple-liefhebber wel aanspreken met zijn ontwerp: echt design, door Starck. Het kleuraccent is er in vier opties: oranje, groen, geel en blauw. Het scherm is e-ink, en daardoor altijd goed afleesbaar. De thermostaat zelf is sowieso erg simpel, en laat gebruikers alleen de temperatuur aanpassen. Dat is afhankelijk van je voorkeuren een plus- of minpunt.

De modulerende thermostaat van Netatmo is er vanaf 219,99 euro, slimme radiatorknoppen zijn er voor 89,99 euro per stuk.

Nest Learning Thermostat

Het bedrijf dat het idee van een slimme thermostaat in 2011 al groot makte: inmiddels is Nest onderdeel van Google. Nest noemt deze thermostaat zelf niet slim, maar zelflerend. Met ingebouwde sensoren en door de locatie van je telefoon bij te houden, leert de thermostaat de routine van alle bewoners.

Het idee is dat je zelf voorkeuren aangeeft, maar dat Nest ook leert van je bewegingen en aanpassingen. Zet je 's avonds de thermostaat vaak wat hoger, dan zal Nest dat al snel voor je doen. En ben je dinsdagavond altijd van huis, zet Nest dan zelf de thermostaat lager. Van zulke bemoeienis moet je wel houden, en Nest kan er nog weleens in doorschieten. En dan kan je zomaar in een koud huis zitten.

De bediening is simpel: draai aan een ring op de muur. En ook via een smartphone gaat bediening prima, hoewel Nest toch wel veruit het fijnste werkt voor mensen in het Android-ecosysteem. Dat staat nu wel te veranderen, want Nest ondersteunt de open Matter-standaard. Op termijn moet het aansturen van Nest daardoor makkelijk worden ongeacht platform, maar op dit moment is dat nog niet zo. Ons advies nu: neem vooral een Nest als je veel andere Google- of Android-apparaten hebt, en als je het prima vindt de teugels uit handen te geven.

De Nest Learning Thermostat is er vanaf 249 euro, verkrijgbaar met draairing in zwart, wit, rvs en koper.

Honeywell Lyric T6

De meest traditionele thermostaat in dit lijstje. Deze Honeywell is er vooral voor mensen die eigenlijk helemaal geen zin hebben in zo'n nieuwerwetse thermostaat, maar wel graag zouden profiteren van slimme functies. De Lyric T6 is namelijk prima volledig via de thermostaat zelf te bedienen. Voor zaken als de klokfunctie moet je bij andere thermostaten vaak een app raadplegen, hier kan dat via het kastje aan de muur.

Maar slimme functies zijn er dus wel: een zelflerend onderdeel leert van je gedrag en wanneer je thuis bent. En er is ook een gps-functie: installeer je toch de Honeywell-app, kan je je locatie met de thermostaat delen. Temperatuur omlaag als er niemand thuis is, normaal schema als er wel iemand is. En hij werkt bovendien samen met alle grote platforms, zoals die van Apple en Google.

Het installeren van deze Honeywell is wel wat ingewikkelder dan bij veel van onze andere opties. Dat laat je daarom waarschijnlijk het beste over aan een professional. Toch raden we dit exemplaar aan, juist voor bijvoorbeeld oudere gebruikers die geen trek hebben in allemaal nieuwe technologie. Deze Honeywell Lyric maakt een prettig compromis tussen slim en vertrouwd.

De Honeywell Lyric T6 is er in zwart en wit voor rond de 170 euro.

Wat je ook koopt: stel het goed in!

Een slimme thermostaat is uiteindelijk zo slim als zijn eigenaar. Kies er daarom zeker eentje waar je zelf mee uit de voeten kan: of dat nou via een app is, of via het schermpje van de thermostaat zelf. Zorg ervoor dat de thermostaat je normale ritme kent, maar hou ook zeker rekening met uitzonderingen op die regel. Elke keer dat je thermostaat een leeg huis opwarmt, is dat immers zonde.

Daarom zijn alle thermostaten in dit lijstje van afstand te bedienen. Dat zorgt ervoor dat je grip houdt op die dure energierekening, zelfs als je het bij het thuis weggaan vergeet. Door je thermostaat buitenshuis te gaan bedienen, sluipt die mogelijkheid in je routine. En dan zal je merken dat automatisch of handmatig: het terugdraaien van de thermostaat scheelt uiteindelijk altijd geld.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.