©Unsplash

TikTok zet 500 mensen op straat door AI

TikTok ontslaat honderden mensen die vervangen worden door AI

12 oktober om 10:00

TikTok schrapt honderden banen. Het social medium doet dit omdat het minder menselijke moderators nodig heeft nu het hiervoor kunstmatige intelligentie gebruikt.

Het is een van de grootste kostenposten van een social medium: moderators inhuren. Recent werd bekend dat bijvoorbeeld Snapchat tieners onvoldoende tegen sextortion zou beschermen, omdat het moderaten van de berichten extreem hoge kosten met zich zou meebrengen. Modereren is duur, omdat je voor zoveel posts ook veel ‘checkers’ nodig hebt. Tegelijkertijd zijn sociale media verplicht hier iets mee te doen om hun platforms veilig te houden.

AI-moderatie

TikTok heeft daar nu een oplossing voor gevonden en zet hoog in op kunstmatige intelligentie. Als AI het modereren overneemt, dan zijn er minder mensen nodig in die rollen. De banen die verdwijnen zijn vooral gevestigd in Maleisië. Het zou volgens geruchten (via Reuters) om meer dan 700 mensen zijn die op straat komen te staan, TikTok-eigenaar ByteDance heeft het over 500 mensen in Maleisië, maar spreekt wel over nog een paar honderd medewerkers in de rest van de wereld in verband met een breder plan om modereren te verbeteren. 

“We doen deze aanpassingen als onderdeel van onze inspanningen om ons wereldwijde bedrijfsmodel voor contentmoderatie verder te versterken,” aldus TikTok. Het videoplatform leunt niet volledig op AI: het maakt ook gebruik van menselijke moderators. In totaal heeft het social medium 110.000 medewerkers in dienst in meer dan 200 steden. Het bedrijf verwacht dit jaar ongeveer 2 miljard euro te investeren in vertrouwen in veiligheid. 80 procent van de content die tegen de regels ingaat wordt door ‘de computer’ verwijderd.

Lees meer over TikTok, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.