©Unsplash

'ByteDance druk bezig met ontwikkelen eigen AI-chips'

Ontwikkelt het bedrijf achter TikTok eigen AI-chips?

16 september om 23:00

ByteDance lijkt overtuigd van de potentie van AI, zo blijkt uit nieuwe informatie afkomstig van The Information. Het Chinese bedrijf zet zijn figuurlijke chips in op daadwerkelijke AI-chips, waarmee het minder afhankelijk hoopt te worden van het Westen.

Terwijl het Chinese bedrijf verwikkeld is in een rechtszaak tegen de Verenigde Staten vanwege vermeende spionage met zijn app TikTok, investeert het tegelijkertijd volop in AI-chips. ByteDance wil daarmee zijn afhankelijkheid van Nvidia verkleinen. Nvidia is sinds de opkomst van AI flink gegroeid en zijn chips zijn daardoor aanzienlijk duurder geworden. Met deze strategie hoopt ByteDance op termijn "miljarden te besparen", zo stellen Chinese bronnen.

Hele nieuwe halfgeleiders

ByteDance richt zich nu op de massaproductie van twee nieuwe soorten halfgeleiders, die het heeft ontwikkeld in samenwerking met het Taiwanese Semiconductor Manufacturing Co. Met deze nieuwe chips wil het bedrijf zijn AI-technologie verder uitbreiden. Dit toont aan dat ook in China volop wordt geïnvesteerd in chatbots en andere tools om Large Language Models (LLM's) ten volle te benutten. Zo zijn bedrijven in China minder afhankelijk van de grillen van de Verenigde Staten en die AI-markt.

Met of zonder Amerikaanse TikTok

De Verenigde Staten en China hebben op meerdere fronten onenigheid. Eén ervan is TikTok. Het is momenteel nog onzeker of ByteDance' populaire videoplatform in de Verenigde Staten wordt verboden. Vanavond doet ByteDance in de Verenigde Staten zijn verweer in een rechtszaak. De VS maakt zich zorgen dat TikTok veel data van zijn gebruikers verzamelt en hen mogelijk zou kunnen beïnvloeden voor politieke doeleinden, ondanks dat er hiervoor weinig concreet bewijs zou zijn aangeleverd.

In het verleden bleek wel dat de app veel gegevens verzamelt en een zeer krachtig algoritme gebruikt. Ondanks de populariteit in de VS heeft ByteDance aangegeven niet van plan te zijn TikTok aan een Amerikaans bedrijf te verkopen, mocht de VS dit als gevolg van de rechtszaak verplichten. 

Lees meer over TikTok en mis niets met onze nieuwsbrief.