Meta: ‘AI-afbeelding Noorderlicht net zo goed als echte foto’

©Meta AI

Meta: ‘AI-afbeelding Noorderlicht net zo goed als echt’
Vandaag om 16:00

Iedereen die de afgelopen week slaap inleverde om het Noorderlicht goed te fotograferen, had net zo goed in bed kunnen blijven liggen. Volgens Meta zijn AI-afbeeldingen van het Noorderlicht net zo goed als de echte foto’s.

Op Threads waren mensen verbolgen over het feit dat Meta AI-gegenereerde afbeeldingen plaatste van het Aurora Borealis. Zelf ziet het dit echter als een geweldige manier om te laten zien hoe goed AI is. Het plaatste drie afbeeldingen: het Noorderlicht boven de Godlen Gate Bridge, boven een stadsskyline en boven een reuzenrad. Het wilde duidelijk meedoen met de trend van iedereen die dit soort beelden plaatste nu ze zo makkelijk op andere plekken dan het koude noorden konden worden gemaakt, maar dat kon rekenen op een flinke bak kritiek van volgers.

AI-rora Borealis

Wat Meta vooral kwalijk wordt genomen is dat het niet gaat om het mooie plaatje, het gaat om het gevoel van allemaal iets moois zien en dat vastleggen: een ervaring die mensen hebben geleefd. Daar passen kunstmatige beelden helemaal niet bij, stelt het publiek. Sommige mensen zeggen: let eens op wat je aan reacties binnenkrijgt, terwijl anderen zeggen: ‘Ach, dit toont alleen maar aan hoe vreselijk AI is.’ 

 
Bericht van @meta
Bekijken op Threads

'Gebruik AI op een andere manier' 

Er is zelfs een astronoom die zich ermee bemoeit en zegt dat AI anders zou moeten worden ingezet, bijvoorbeeld om juist de rekenkracht te gebruiken om echte foto’s de aandacht te geven die ze verdienen, of door meer informatie te geven over dit bijzondere fenomeen. Al met al een gênant moment voor Meta, dat hierop verder niet acteert: de post met de foto’s staat gewoon nog online. 

Lees meer over AI en abonneer je op onze app.