©Unsplash

TikTok-topmensen bewust van negatieve effecten op tieners

TikTok-topmensen weten van negatieve effecten op tieners

14 oktober om 08:00

De hooggeplaatste mensen bij TikTok weten dat het videoplatform een negatieve impact kan maken op tieners. Dit blijkt uit documenten die in een rechtszaak zijn aangeleverd.

Sociale media liggen steeds vaker onder een vergrootglas als het gaat om tienerwelzijn. Instagram maakte om die reden recent al een grote aanpassing voor jongeren op het platform. TikTok is daarin tot nu toe iets minder fanatiek: het moest recent zijn optie om mensen te betalen om TikToks te kijken zelfs in de ban doen, omdat het de app alleen nog maar verslavender zou maken. 

TikTok-topmensen weten ervan

Nu blijkt uit documenten in een rechtszaak in de Verenigde Staten dat TikToks topmensen bewust zijn van de mogelijke schade die het social medium kan berokkenen bij tieners. Dit schrijft NPR. TikTok werd vorige week aangeklaagd door 14 procureur-generalen in de VS. Veel documenten die in deze rechtszaak van belang zijn, zitten vol weggestreepte informatie, maar journalisten wisten door slim kopieren-plakken toch te zorgen dat ze het konden lezen.

TikTok zou volgens eigen onderzoek hebben aangetoond dat “dwangmatig gebruik correleert met een reeks negatieve effecten op de geestelijke gezondheid, zoals verlies van analytische vaardigheden, geheugenvorming, contextueel denken, diepgang van gesprekken, empathie en toegenomen angst”. Er is ook interne communicatie die rondgaat waaruit blijkt dat een bepaalde mogelijkheid voor ouders om het ge-TikTok van hun kinderen in te perken gemiddeld zorgt dat jongeren er per dag maar 1,5 minuut minder op zitten.

'Extreem onverantwoord' 

TikTok is niet blij met de acties van de journalisten: het noemt het extreem onverantwoord van de redacteurs, omdat ze er “misleidende quotes uithalen en documenten die niet langer relevant zijn helemaal uit hun context trekken om TikToks toewijding aan community-veiiigheid verkeerd af te schilderen”. Of dat ook klopt, dat is straks aan de rechter die moet bepalen in dit juridische geschil.

Volg meer tech-nieuws op onze Facebook-pagina en op ons populaire WhatsApp-kanaal.