Drie grote automerken gaan deze handige iPhone-functie nu ook ondersteunen

©Apple

Handige iPhone-functie komt naar auto's van deze grote automerken
14 oktober om 22:16

De handige Car Key-functie om je iPhone als autosleutel te gebruiken komt binnenkort naar auto's van Polestar, Volvo en Audi. De functie, waarmee je je auto kunt vergrendelen, ontgrendelen en starten via de Apple Wallet-app, was eerder al beschikbaar voor enkele andere grote autofabrikanten, zoals BMW en Mercedes-Benz.

Apple Car Key, dat vier jaar geleden werd onthuld, is Apple's idee om je autosleutels voortaan thuis te laten. Door de digitale versie daarvan toe te voegen aan je Wallet-app op je iPhone of Apple Watch, zou dit een eenvoudige en veilige manier moeten zijn om je auto te ontgrendelen en te starten zonder fysieke sleutels.

Nu blijkt uit nieuw ontdekte code door MacRumors dat Apple van plan is deze technologie uit te breiden naar automodellen van Polestar, Volvo en Audi. Hoewel er op dit moment geen details beschikbaar zijn over specifieke modellen of de exacte lanceringsdatum, laat de code zien dat Apple zich aan het voorbereiden is om deze autofabrikanten toe te voegen.

Zo werkt het

Car Key biedt verschillende gebruiksmogelijkheden, afhankelijk van het automerk. Een van de populairste opties is passieve toegang: je nadert je auto met je iPhone of Apple Watch en deze ontgrendelt automatisch, waarna je ook direct de motor kunt starten.

Daarnaast is er de proximity-functie, waarbij je je apparaat dicht bij het deurhandvat houdt om de auto te ontgrendelen en te starten. Voor dat beetje extra gemak kun je ook op afstand de auto vergrendelen of ontgrendelen en bepaalde functies bedienen via je iPhone.

Autosleutels delen

Een handige bijkomstigheid van Car Key is de ondersteuning van Express Mode, waarmee je de auto kunt ontgrendelen en starten zonder eerst je apparaat te ontgrendelen of gebruik te maken van Face ID, Touch ID of een toegangscode.

Bovendien biedt de Wallet-app de mogelijkheid om je digitale autosleutel eenvoudig te delen via berichten, e-mail of AirDrop, wat vooral handig kan zijn als je de auto wilt uitlenen aan een vriend of familielid.

Grote uitbreiding voor Apple

Momenteel wordt Car Key ondersteund door merken zoals BMW, Kia, Hyundai, BYD en Mercedes-Benz. Recente toevoegingen zijn de tweede generatie Rivian R1T en R1S. Met de verwachte uitbreiding naar Polestar, Volvo en Audi lijkt Apple klaar om de Car Key-functionaliteit naar nog meer autoliefhebbers te brengen. Het is in de eerste plaats vooral een belangrijke stap voor Apple om een breder publiek kennis te laten maken met digitale autosleutels.

Afhankelijkheid automerken

De vertraagde lancering roept echter vragen op over de praktische kant van de samenwerking tussen Apple en automerken. Zo heeft Ola Källenius, de CEO van Mercedes-Benz, eerder al eens aangegeven liever niet te afhankelijk te willen zijn van CarPlay, het besturingssysteem van Apple voor auto's.

Door de controle over de software in zekere mate uit handen te geven, hebben automakers minder invloed op de uitwerking ervan — en dat kan ten koste gaan van innovatiekracht.

Lees meer nieuws over Apple en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.