SpaceX belooft gigabit-internet via de Starlink-satellieten

© SpaceX

SpaceX wil nu zelfs gigabit-internet via Starlink
15 oktober om 22:15
Laatste update: 15 oktober om 22:20

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, heeft plannen ingediend om zijn Starlink-internetdienst flink op te waarderen. Het bedrijf wil de snelheid van zijn satellietinternet vertienvoudigen, van de huidige 100 Mbps naar maar liefst 1 Gbps.

Om dit voor elkaar te krijgen, wil SpaceX een aantal aanpassingen doorvoeren aan zijn tweede generatie Starlink-satellieten. Zo moeten de satellieten op een iets lagere baan om de aarde gaan cirkelen. Ook wil het bedrijf de hoek aanpassen waaronder de satellieten met de aarde communiceren. Dat staat te lezen in de aanvraag bij de Amerikaanse telecomwaakhond FCC. "De volgende generatie Starlink-satellieten zullen een tien keer grotere bandbreedte mogelijk maken", aldus Elon Musk.

Deze veranderingen zouden niet alleen de snelheid ten goede komen, maar ook de vertraging in het signaal verminderen. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld online gamers, die gebaat zijn bij een zo laag mogelijke 'latency'.

SpaceX beloofde al in 2016 gigabit-snelheden, maar kon die belofte tot nu toe niet waarmaken. Momenteel ervaren Starlink-gebruikers downloadsnelheden tussen de 25 en 220 Mbps. Of de FCC akkoord gaat met de plannen is nog niet zeker. 

Nieuwe generatie satellieten

Deze ambitieuze doelstelling hangt samen met de lancering van SpaceX's tweede generatie Starlink-satellieten, ook wel 'Gen2' genoemd. Deze nieuwe satellieten zijn zo groot dat ze alleen met SpaceX's Starship-raket gelanceerd kunnen worden. En hoewel de ontwikkeling daarvan vordert, is Starship nog niet klaar om in gebruik genomen te worden.

Met de hogere internetsnelheid kan Starlink op sommige plekken een alternatief vormen voor internet via de kabel en glasvezel. Ook is het een alternatief voor 5G-internet. Eerder deze week kondigde de Nederlandse provider Odido zijn 5G-abonnement voor thuis aan, waarmee je onbeperkt kunt internet via een router. 

Volg meer nieuws over internet door je te aboneren op onze nieuwsbrief.