Wetenschappers: overgang naar elektrische auto's is goed voor de volksgezondheid

©Freepik

Onderzoek: overstappen op elektrische auto's is goed voor de gezondheid
16 oktober om 21:14

Een nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een brede overstap naar elektrische auto's niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook flink wat gezondheidswinst oplevert. Wetenschappers van de Universiteit van Toronto berekenden dat de VS tussen nu en 2050 tot wel 188 miljard dollar kunnen besparen op zorgkosten.

De wetenschappers keken verder dan alleen de CO2-uitstoot. Ze richtten zich vooral op de gevolgen van andere uitlaatgassen voor de volksgezondheid. Met computermodellen bekeken ze verschillende scenario's, waaronder een waarin vanaf 2035 alleen nog maar elektrische auto's worden verkocht.

Het eerste scenario gaat uit van een situatie waarin oude benzine- en dieselauto's geleidelijk worden vervangen door schonere exemplaren, maar geen elektrische. In het tweede scenario worden vanaf 2035 enkel nog elektrische auto’s verkocht.

Voor beide scenario's werd ook gekeken naar de stroomvoorziening. Want hoe milieuvriendelijk een elektrische auto is, hangt sterk af van hoe we onze elektriciteit opwekken. De onderzoekers rekenden daarom verschillende varianten door: van een energiesector die nauwelijks verduurzaamt tot één die juist versneld overstapt op groene stroom.

Hoe sneller de transitie, hoe beter

De uitkomsten van de studie zijn duidelijk: de grootste gezondheidswinst wordt behaald als we én massaal overstappen op elektrisch rijden én de stroomvoorziening snel verduurzamen. In dat geval kan de gezondheidswinst oplopen tot 188 miljard dollar. Zelfs bij een minder snelle vergroening van de energiesector levert elektrisch rijden nog altijd tientallen miljarden aan gezondheidsvoordelen op.

Opvallend genoeg blijkt uit de berekeningen dat elektrisch rijden weinig zin heeft als we vasthouden aan fossiele energiebronnen. In dat theoretische scenario zou het zelfs beter zijn om oude auto's te vervangen door nieuwe benzinemodellen. De onderzoekers benadrukken echter dat dit een onrealistisch scenario is, aangezien de energiesector al volop bezig is met verduurzaming.

Lees meer over elektrische auto's, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.