AppleTalk: 'iPad Mini 7 is een minuscule update'

Apple

AppleTalk: iPad Mini 7 minuscule update
Vandaag om 13:11
Laatste update: om 14:26

Apple-kenner Erwin kijkt iedere week terug op het Applenieuws van de afgelopen week en blikt vooruit op wat komen gaat. Dit is AppleTalk.

Gisteravond heb ik het nieuwe Age of Empires Mobile gespeeld op de nieuwe, zevende generatie iPad Mini. Over die test mag ik volgende week pas meer vertellen. Age of Empires is elk geval niet meer wat het is geweest. De heerlijke strategiegame van weleer is nu een haastige freeware-fuik.

Wat ik al wel kan zeggen, is dat de nieuwe iPad Mini best een magere 'spec-bump' is. Oké, je krijgt nu standaard dubbel de opslag voor hetzelfde bedrag - al vind ik die prijs (vanaf 609 euro) nog steeds raar hoog voor een mini-model. De beste upgrade op papier is de chip. Saillant is wel dat de A17 Pro, die debuteerde in de iPhone 15 Pro modellen, in de nieuwe Mini een gebinde chip is met een kern minder in de GPU. Die had Apple nog over van vorig jaar haha.

Mini-accessoires ✏️

De nieuwe iPad Mini werkt met de Apple Pencil Pro die afgelopen voorjaar verscheen voor de nieuwe iPad Pro en Air. Helaas werkt de nieuwe Mini niet langer met de Pencil '2'. Een overstap vereist dus ook een nieuwe Pencil.

Een Magic Keyboard had mij ook wel cute geleken voor de iPad Mini, maar dat had waarschijnlijk priegelwerk geweest met te kleine toetsjes. In dat kader kan ik wel het draadloze, handzame en opvouwbare toetsenbord van iClever aanraden. Inclusief trackpad!

Ik blijf een zwak houden voor de kleinste iPad, maar als je een Mini 6 hebt dan kun je de 7 gerust overslaan. Ik had gehoopt op Face ID en op een slankere body zoals de jongste Pro. De rand rond het scherm oogt inmiddels nogal breed. En opladen gaat met 20W nog even langzaam. De 7 mag nu dan geschikt zijn voor AI, maar daar kopen we hier in Nederland voorlopig weinig voor.

Watch-watchers ⌚️

Bright-volger Martin Kanters vroeg ons of we naar aanleiding van de Bright iPhone Koopgids ook een gids voor de Apple Watch kunnen maken. Ik zal hier de mini-versie geven.

De Series 10 bevalt mij erg goed. Vooral de dunnere kast is een verbetering en biedt meer draagcomfort. Hij laadt bovendien lekker snel op, al blijft de Ultra 2 uiteraard de batterij-koning onder de Apple Watches. Nog een tip: de gitzwarte Series 10 matcht perfect met het Milanese bandje, niet in de nieuwe donkergrijze 'leisteen'-kleur maar in de spaceblack uitvoering uit 2016.

Vind je de Series 10 of Ultra 2 te duur, dan zou ik niet uitwijken naar de Watch SE. Daar wordt komend jaar een nieuwe versie van verwacht, mogelijk met een plastic kast in plaats van aluminium. Nee, ik zou dan eerder uitkijken naar een refurbished Apple Watch.

Het voordeel van refurbished is dat duurdere modellen naar verhouding harder in prijs zakken en plots enigszins betaalbaar zijn. Zo heb ik zelf onlangs een roestvrijstalen Series 8 aangeschaft. Die kostte twee jaar geleden bij introductie 929 euro in mijn maat (45mm) en refurbished vind je die nu voor 387 euro, nog minder dan de helft!

AI DIY 🤖

De release van iOS 18.1 is aanstaande, maar Apple is al bezig met toekomstige versies. Zo zijn er eerste sporen in de code gevonden van de komende ChatGPT-integratie in Siri. Samen met de nieuwe Siri en Visual Intelligence is de ChatGPT-integratie dé blikvanger van Apple Intelligence. Zoals bekend gaan wij in de EU die AI-features voorlopig niet kunnen gebruiken. Maar dat wil niet zeggen dat je je iPhone niet kan voorzien van vergelijkbare AI-functies.

We lieten deze week al zien hoe je Visual Intelligence kunt benaderen door een Opdracht te maken met een shortcut naar de Google Lens-functie van de Google app voor de iPhone. Die opdracht kun je zelfs aan de actieknop koppelen, mits je een recent iPhone model hebt.

Ik heb zelf de Actie-knop ingesteld op een opdracht met een shortcut direct naar de stemfunctie van de ChatGPT app. Dan zie je weliswaar niet zo’n fancy animatie zoals bij de nieuwe Siri, maar aan ChatGPT (4o) heb je een hele goede assistent hoor. Mijn favoriete stem is trouwens Juniper.

Feestdagen 🎄

Aangezien november in de VS vooral in het teken staat van de presidentsverkiezingen blijft er niet veel tijd over voor grote aankondigingen. Van Apple verwacht ik alleen nog de M4-upgrade van diverse Macs: de 14 en 16 inch MacBook Pro, de iMac en de Mac Mini. Mogelijk verrast de laatste ons nog met een nieuwe look. De MacBook Air (M3), Mac Studio (M2 Max/Ultra) en Mac Pro (M2 Ultra) zijn naar verwachting volgend jaar aan de beurt. Ik ben zelf vooral benieuwd naar die nieuwe HomePod met scherm als Apple-hub voor in je smart home.

Het is nog wat vroeg voor jaaroverzichten maar 2024 lijkt geen geweldig jaar te worden voor Apple. De Vision Pro is geflopt. Apple Intelligence kent een valse start. De iPhone 16 maakt weinig indruk en iOS 18 laat de batterij te snel leeglopen in stand-by stand. Ouch.