©Unsplash

Man opgepakt vanwege bericht waardoor koers bitcoin hard steeg

FBI pakt man op achter nepbericht op X waardoor koers bitcoin snel hard steeg

Vandaag om 15:07
Laatste update: om 15:20

Een 25-jarige man is door de FBI opgepakt op verdenking van het overnemen van het X-account van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Door een bericht dat de man op het account plaatste, steeg de bitcoin binnen korte tijd 1000 dollar in waarde. Maar wat hij schreef was helemaal niet waar.

De 25-jarige man wist in januari toegang te krijgen tot het X-account door sim-swapping, schrijven Amerikaanse autoriteiten in een persbericht. Daarbij wordt een telefoonnummer van een slachtoffer overgezet op een andere simkaart. De 25-jarige man wist dat voor elkaar te krijgen door een valse identiteitskaart te gebruiken van de persoon op wiens naam het SEC-telefoonnummer stond dat was gekoppeld aan het SEC-account op X. 

De man kreeg door de swap die hij uitvoerde toegang tot een telefoonnummer dat was gekoppeld aan het account van de beurswaakhond. Daarmee kreeg hij het voor elkaar het wachtwoord van het X-account te resetten.

Koers steeg met 1000 dollar 

De man schreef op het account dat de SEC de handel in zogenoemde Bitcoin ETF’s had goedgekeurd. Het gevolg was dat binnen korte tijd veel mensen bitcoins kochten, waardoor de koers snel met 1000 dollar steeg. Toen bleek dat het bericht nep was, daalde de koers met zo’n 2000 dollar. Naar een lager niveau dan voor het bericht dus.

De man heeft meerdere aanklachten aan zijn broek hangen. Zo wordt hij onder meer verdacht van identiteitsfraude.

Lees meer over cryptocurrency en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.