©Redherring32

Een Xbox-handheld is er toch, dankzij een fan

Een Xbox-handheld is er toch nog, gemaakt door een fan

21 oktober om 00:44

Microsoft maakt het weliswaar mogelijk om Xbox-games te streamen op je mobiel, er is nog nooit een Xbox-handheld uitgekomen. Reden voor een fan om die toch nog te maken, met daarin een Xbox-moederbord.

Sony heeft handhelds gemaakt op basis van de PlayStation en Nintendo heeft hetzelfde gedaan voor zijn consoles. Inmiddels hebben PC-gamers zelfs verschilende handhelds om uit te kiezen, maar Xbox blijft nog altijd achter als het gaat om portable gaming. Er gaan wel geruchten dat het met een soort handheld zou komen bij de volgende Xbox-generatie, maar die wordt nog lang niet verwacht.

Xbox-handheld

De reden voor Microsoft om aan zo’n eigen draagbaar game-apparaat te werken heeft mogelijk te maken met twee ontwikkelingen. De eerste is de immense populariteit van handhelds, zoals we zien met bijvoorbeeld Steam Deck. De tweede is dat we door een toenemende digitale infrastructuur (en dus ook beter internet) steeds een stapje dichterbij cloud-gaming komen. Je zou dan zonder dat je eerst een game hoeft te downloaden een game kunnen aantikken zoals je dat ook op Netflix doet met series, en dan kun je meteen spelen.

Dat gebeurt mondjesmaat ook al op de smartphone, maar veel gamers missen daarop toch de fysieke knoppen. Reden voor een fan genaamd Redherring32 om met een moederbord van een originele Xbox-console een Xbox-handheld te maken. Het heeft een scherm van 9 inch en een resolutie van 480p. Opladen gaat op 100 Watt met de USB-C-poort. Redherring32 heeft het moederbord wel aangepast om alles te laten werken.

Open source-project

De modder is ook van plan om het project open source te maken, zodat anderen straks ook hun eigen Xbox-handheld thuis kunnen maken. Maar voor die tijd wordt deze DIY-handheld nog van een wifi 6-chip voorzien om Xbox Live mogelijk te maken.

Lees meer over Xbox en download de Bright-app.