WiFi 7 in huis - heb je dat nu al nodig?

©Fritzbox

WiFi 7 in huis: is dat nodig?
21 oktober om 19:59
Laatste update: 21 oktober om 20:36

Rutger verving zijn prima WiFi 6-router door de nieuwe Fritz!Box 5690 Pro, die ook het nieuwe en nog snellere WiFi 7 aankan. Is het snelheidsverschil merkbaar?

We zijn de afgelopen jaren aardig wat nieuwe wifi-standaarden tegengekomen. Niet allemaal even schokkend. Maar Wifi 7 lijkt echt serieus verschil te maken door het toevoegen van een extra bandbreedte en door op meerdere frequenties tegelijk te kunnen werken. Daardoor zou niet alleen in theorie, maar ook in praktijk het verschil merkbaar moeten zijn.

Heb jij een laptop van het werk, een smartphone en een slimme tv thuis en verder niets, dan is Wifi7 wellicht een beetje overkill. Maar op papier ben ik de gedroomde kandidaat. Achter onze router hangen meerdere laptops, een paar spelcomputers, tablets, telefoons, smart home apparaten en zelfs de auto gebruikt de wifi om updates sneller te kunnen draaien. Een router die meerdere signalen over meer bandbreedtes kan verdelen lijkt dus een uitkomst. Met name als ik zware videobeelden aan het uploaden ben naar dropbox wil er nog wel eens een Netflix aflevering gaan stotteren.

Ik ben inmiddels aan mijn vierde Fritz!box bezig. Niet alleen vanwege de koddige naam, ook omdat de prestaties uitstekend zijn, de interface heel begrijpelijk en je er eindeloos op kunt uitbreiden met wifi telefoons, smart home apparaten en netwerkopslag.

Klaar voor de toekomst

De nieuwste telg heet de 5690 Pro en ondersteunt dus Wifi 7. Hij kost 369 euro. Laat ik het slechte nieuws daarbij meteen benoemen: weinig apparaten ondersteunen momenteel Wifi 7. De nieuwe Pixel 9 Pro gebruikt het, de nieuwe iPhone 16 en dan is er nog een lijstje online te vinden van 23 andere apparaten, maar dat is het voorlopig. Ik heb de MacBook Pro M3 gekocht, helaas heeft die nog geen Wifi 7.

Koop je dus een nieuwe router, dan koop je die vooral voor sneller internet en netwerk in de toekomst. Dat hij toekomstklaar is blijkt ook uit het feit dat hij als DSL- router én als glasvezel-router te gebruiken is. De knop waarmee je gemakkelijk je wifi aan en uit kan zetten is er nog steeds, net als een connect knop om gemakkelijk apparaten aan te sluiten op je netwerk zonder wachtwoord in te hoeven voeren.

Nerdy details: achterop zit een SFP+-slot voor een glasvezelmodule en 2,5 Gbit/s LAN poort. Wifi 7 betekent 2,4-, 5- en 6GHz-banden. Via DECT kun je telefoons toevoegen voor vaste telefonie. Aanrader als je als ZZP-er bij de KvK ingeschreven bent: neem een vast nummer en zet die in de router door naar een antwoordapparaat waar je vraagt om te mailen. Scheelt je een boel telefoontjes.

Smart home-hub en glasvezel

Als laatste kun je ook nog smarthome-apparaten toevoegen via Zigbee. Persoonlijk vind ik de router niet de meest voor de hand liggende kandidaat om je smarthome-hub te laten zijn.

In het SFP-slot passen een van de meegeleverde AON- of GPON-glasvezelmodule. Maar beiden pasten niet op het stekkertje dat ik uit mijn glasvezelkast heb hangen. Dus ik heb de hele module overgenomen uit de vorige Fritz!box. Werkt ook gewoon.

Voor wie op zijn bedrade netwerken graag 10 Gbit wil draaien kan deze router trouwens laten staan. 1Gbit is de max. Dat is voor een apparaat waar Pro in de naam staat wel een beetje wonderlijk. 1 Gbit is natuurlijk al ontzettend snel en het probleem dat deze Fritz!box oplost is natuurlijk ook vooral het naast elkaar gebruiken van heel veel apparaten, maar belangrijk om deze beperking te kennen voor aanschaf. Gebruik je hem zakelijk, dan is het ook jammer dat je de DSL en glasvezel-verbinding niet tegelijk kunt instellen om bij storing op de één door te kunnen op de ander. Daarvoor kun je wel een USB-stickje gebruiken zodat je een mobiele terugvaloptie hebt.

Conclusie

Wil je nu al over op Wifi 7 en zoek je een makkelijk te bedienen router met eindeloze aansluitmogelijkheden en hoge draadloze snelheden? Dan is deze Fritz!Box 5690 Pro een aanrader. Haast hoef je echter nog niet te maken. Zo heeft Fritz! zelf ook de mesh-versterkers voor Wifi 7 nog niet in het assortiment en struikel je in de winkels ook nog niet over de Wifi 7-compatibele apparaten.

Lees meer over smart home en blijf op de hoogte met onze Bright-app.