Nederlandse e-bussenbouwer Ebusco ziet orders teruglopen: hard onderuit op beurs

©Ebusco

E-bussenbouwer Ebusco in de problemen: orders teruggetrokken
21 oktober om 13:06
Laatste update: 21 oktober om 13:09

Het gaat niet goed bij de Nederlandse bouwer van elektrische bussen Ebusco. Opnieuw heeft een klant een order bij het bedrijf teruggetrokken. Dat gebeurde eerder ook al meerdere keren. Ebusco ging maandagochtend hard onderuit op de beurs.

Ebusco zit in het Brabantse Deurne en bouwt daar elektrische bussen. Vervoerders Connect Bus en Keolis trokken eerder orders bij de tussenbouwer terug. Het ging toen om zeker tientallen bussen. Nu trekt ook Qbuzz een bestelling van 59 elektrische bussen terug. Waarom is niet duidelijk, schrijft de NOS.

Volgens de omroep kampt Ebusco moet problemen met de productie, die ontstonden na de coronatijd. Toen liep de aanvoer van onderdelen niet goed. Het bedrijf bouwt momenteel veel minder bussen dan oorspronkelijk gepland was.

Aandeel Ebusco hard onderuit op de beurs

45 van de 59 door Qbuzz bestelde bussen zijn al af, de rest is op dit moment nog in productie. 30 van de bussen zijn zelfs al helemaal klaar om geleverd te worden. De bussenbouwer vecht de orderannulering van 45 van de bussen aan en probeert ook een eerder beslag op bankrekeningen van Ebusco door Qbuzz ongedaan te maken.

Ebusco heeft een nieuw plan bedacht om nieuw geld op te halen, door middel van een zogenoemde claimemissie. Daar gaan aandeelhouders donderdag over stemmen. Op de beurs verloor de bussenbouwer vanmorgen zo’n 18 procent aan waarde vanwage het nieuws. 

Lees meer over elektrisch rijden en meld je aan voor onze nieuwsbrief.