Deze nieuwe Snapdragon-chip komt naar telefoons van Samsung en andere merken

©Qualcomm

Qualcomm onthult de Snapdragon 8 Elite: binnenkort ook bij Samsung
21 oktober om 22:37
Laatste update: 21 oktober om 22:48

Chipmaker Qualcomm heeft zijn krachtige nieuwe smartphone-chip, de Snapdragon 8 Elite, aangekondigd. Behalve een snellere CPU bevat de chip ook uitgebreidere mogelijkheden voor AI. Qualcomm volgt daarmee Apple, dat AI-functies ook zoveel mogelijk op jouw apparaat wil houden.

Qualcomm bewees eerder dit jaar al zijn potentieel op de laptopmarkt met de Snapdragon X-chips, wat een klap was voor concurrenten zoals Intel. Er wordt nu zelfs gespeculeerd over een mogelijke overname van Intel door Qualcomm. Door de introductie van de AI Copilot+ PC's, nieuwe computers gericht op AI die de Snapdragon-chips gebruiken, maakt Qualcomm in elk geval naam op de laptopmarkt.

Met dat zelfvertrouwen richt de chipfabrikant zijn vizier nu weer vol op de smartphones. De nieuwe Snapdragon 8 Elite is gemaakt met het 3nm-proces en bevat een vernieuwde Oryon-cpu, die volgens het bedrijf 45 procent sneller is vergeleken met de Snapdragon 8 Gen 3. Hij is ontworpen om zowel snellere prestaties als verbeterde AI-ondersteuning te bieden voor multimodale toepassingen rechtstreeks op het apparaat. Dat zorgt op termijn mogelijk ook voor minder afhankelijkheid van AI-bedrijven die via de cloud werken, zoals OpenAI.

Wat merk je ervan?

Dat klinkt indrukwekkend, maar wat betekent dit voor jou als consument? Qualcomm-topman Chris Patrick zegt tegen The Verge wat telefoongebruikers kunnen verwachten van deze upgrades. Volgens hem zullen websites die niet optimaal zijn voor mobiele apparaten sneller laden en soepeler aanvoelen. Daarnaast zullen grafisch intensieve games zonder moeite draaien. "De chipset verdwijnt op de achtergrond, waardoor de gebruiker ongestoord kan doen wat hij wil, net zoals we gewend zijn bij desktopervaringen," aldus Patrick.

Samsung Galaxy S25

De Snapdragon 8 Elite blijft trouw aan de huidige AI-trend en biedt enkele upgrades in de Neural Processing Unit (NPU). De verbeterde Hexagon NPU ondersteunt AI-assistenten die zowel tekst als visuele input kunnen verwerken. De chip biedt ook mogelijkheden voor AI-tools, zoals een videobewerker waarmee ongewenste objecten uit videoclips verwijderd kunnen worden.

Het gerucht gaat dat de Samsung Galaxy S25 een van de eerste toestellen zal zijn die deze functies gaat benutten. Qualcomm heeft vanavond op zijn event bevestigd dat Samsung een van de fabrikanten is die de nieuwe chip binnenkort gaat gebruiken.

Xiaomi en andere merken

Hoewel de eerste Samsung-telefoon met de Snapdragon 8 Elite pas begin 2025 wordt verwacht, zullen al 'binnen enkele weken' smartphones van andere Android-merken, zoals Asus, Honor, OnePlus, RealMe, Oppo en Xiaomi, op de markt komen met deze nieuwe chipset. 

Lees meer over Android en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.