Groot nieuws over chipmarkt: Qualcomm wil Intel mogelijk kopen

©Unsplash

Chipmaker Qualcomm wil Intel mogelijk kopen
Vandaag om 15:57

Chipmaker van onder andere Snapdragon-telefoonchips Qualcomm is van plan om Intel te kopen. Er is nog geen bod gedaan, maar het zou deze week naar Intel zijn gegaan om hierover te spreken.

Qualcomm is een succesvolle chipmaker en Intel ook. Hoewel Intel het dit jaar wat moeilijker heeft met crashende chips en een ontslagronde van 15.000 man, is het al jaren verantwoordelijk voor de drijvende kracht in menig laptop. Qualcomm wil Intel nu kopen.

Qualcomm

Qualcomm is vooral bekend als chipbakker van Snapdragon-chips, die worden gebruikt in het gros van de Android-telefoons. Ook maakt het de chips van veel slimme horloges. Het heeft bovendien belangrijke patenten in handen, waardoor voor belangrijke onderdelen van 4G en 5G. Het Amerikaanse bedrijf wil volgens The Wall Street Journal nu ook meer laptop-chips gaan maken, want dat is een grote markt van Intel. Qualcomm zou Intel willen overnemen.

In de afgelopen dagen is Qualcomm naar Intel gestapt om over deze overname te spreken. Het komt naar Intel op een zwak moment van de chipmaker. Het kampt bijvoorbeeld met crashende computerchips waarvoor de garantie zelfs moest worden verlengd, het is momenteel bezig met de ontslagprocedures van maar liefst 15.000 mensen en kampt met miljardenverliezen. 

Overname van Intel

De deal is nog ‘verre van zeker’, maar het bedrijf dat ooit de rijkste chipmaker ter wereld was en enorm succes had, heeft het zwaar en dat is voor Qualcomm dat juist heel goed boert een heel interessante aankoop. Zeker omdat Intel iets heeft dat de Snapdragon-maker niet heeft, de succesvolle x86-processoren die het beter doen dan de Arm-chips van Qualcomm zelf.

Er zou nog geen officieel bod zijn uitgebracht, maar het zou qua timing perfect zijn voor Qualcomm, dat dit jaar terug is gekomen op de processormarkt voor PC’s. Intel zit overigens niet helemaal aan de grond: het heeft zeker betere tijden gekend, dat staat buiten kijf, maar is tegelijkertijd nog steeds winstmakend. Ondanks dat het volgens geruchten voor de PlayStation 6 voorbij is gehold door AMD, dat ook de chips voor de PlayStation 4 en 5 maakte, houdt het zijn hoofd nog boven water. 

Waakhonden alert

Of het echter stevig genoeg in zijn schoenen staat om een bod van Qualcomm af te wijzen, dat moet de tijd uitwijzen. Al is dat niet alleen aan Intel, want als zulke grote bedrijven met overnames bezig zijn, dan zullen daar zeker waakhonden van overheden naar moeten kijken hoe dat straks qua concurrentie zou werken op de chipmarkt.

Lees meer over Intel en volg ons WhatsApp-kanaal.

Lees meer over:

Deel via