Probeer Apple Intelligence nu zelf in de eerste open bèta's voor iOS, iPad en Mac

©Apple

Probeer Apple Intelligence nu zelf in de eerste open bèta's voor iOS, iPad en Mac
Vandaag om 10:18

Apple Intelligence zit in de eerste update voor iOS en iPadOS 18 en voor macOS Sequoia. En daar is de eerste publieke bèta nu van te proberen. Op de Mac ervaar je Apple Intelligence zonder gedoe, op iPhone en iPad moet je een kleine omweg gebruiken.

Officieel komt Apple Intelligence vooralsnog dan wel niet naar Europa op de iPhone, op de Mac werkt het straks wel gewoon. De Mac heeft namelijk lang niet zo'n groot marktaandeel als iOS, dus daar durft Apple de stap wel aan zonder een potentiële boete van Europa. Voor wie niet kan wachten, is er nu alvast de eerste open bèta van macOS Sequoia, versie 15.1.

In die publieke bèta zit gewoon Apple Intelligence, wel alleen in het Engels. Maar zolang je de taal van je Mac met minstens M1-chip op US English hebt staan, kun je Apple Intelligence gebruiken. Maar ook bij de bèta's op iPhone en iPad kun je Apple Intelligence proberen: ook daar moet je US English als taal kiezen, en moet je in de App Store ingelogd zijn met een Amerikaans Apple ID. Bovendien moet je een VPN draaien, zodat je je internetlocatie naar de VS kan veranderen. Een keertje herstarten en presto: Apple Intelligence werkt ook op de iPhone en iPad.

Truc werkt, voor nu

Ideaal is de omweg niet, maar voor wie heel benieuwd is, kun je Apple Intelligence nu dus vast uitproberen. Ook moet je op een wachtlijst om Apple Intelligence te gebruiken, dus het is niet zeker dat je meteen aan de slag kan. Bovendien zou het kunnen dat deze 'truc' alleen werkt zolang deze update in bèta is, en neemt Apple straks meer maatregelen om het gebruik van Apple Intelligence in de EU moeilijker te maken.

Apple stelt niet zeker te weten of Apple Intelligence wel aan de DMA-wetgeving van de EU voldoet. De AI van Apple werkt immers alleen op de apparaten van Apple, in tegenstelling tot bijvoorbeeld OpenAI ChatGPT en Google Gemini, die op allerlei apparaten werken. Heeft Apple een oneerlijke concurrentievoordeel door Apple Intelligence zo uit te brengen?

Nieuwe talen op komst

Dat moet de komende maanden uitgevochten worden, maar gelukkig sorteert Apple wel voor op een uitbreiding naar Europa. Frans en Spaans komen als volgende westerse talen, gevolgd door Duits en Italiaans vanaf volgend jaar. Je zou denken: Apple doet al die moeite vast niet alleen voor de Mac-gebruiker, maar het liefst ook voor iPhones en iPads.

Wil je de open bèta van iOS 18.1, iPadOS 18.1 en/of macOS 15.1 installeren? Lees in dit artikel hoe je dat doet.

Meer nieuws over Apple en mis niets met onze Bright-app.