Klokkies weg: watchOS 11 heeft vier wijzerplaten van de Apple Watch verwijderd

©Apple

Klokkies weg: watchOS 11 heeft vier wijzerplaten van de Apple Watch verwijderd
19 september om 21:43

Apple geeft, maar kennelijk neemt Apple ook. WatchOS 11 biedt dan wel drie nieuwe wijzerplaten voor de Apple Watch, er zijn er ook stilletjes vier gesneuveld.

Een nieuwe versie van watchOS betekent meestal ook één of meerdere nieuwe wijzerplaten. Dit jaar zijn dat er drie: Flux, waarbij de tijd in ongelijke, speelste getallen wordt weergegeven, terwijl het scherm elke minuut opnieuw horizontaal volloopt. En Reflecties, een klassieke wijzerplaat waarbij de reflectie verandert als je je pols draait. Bovendien zijn de foto-wijzerplaten vernieuwd: je kan je eigen foto's omtoveren tot professioneel ogende wijzerplaten in allerlei tinten, waarbij de tijd achter bijvoorbeeld je hond vandaan piept.

Maar stilletjes zijn er ook wijzerplaten verdwenen: vier zijn er met pensioen gegaan en dat is voor het eerst, meldt 9to5Mac. Zo is de originele Chronograaf-wijzerplaat verdwenen, die al sinds de allereerste Apple Watch uit 2015 wordt meegeleverd. In watchOS 7 werd het completere Chronograaf Pro al toegevoegd, en nu is het origineel dus verdwenen.

Verkenner verdwenen

Ook weg: Verkenner, een ingetogen maar eigenzinnige zwarte wijzerplaat met rode wijzers. Hij deed zijn intrede met watchOS 3, toen ook de eerste Apple Watch met eigen mobiele verbinding verscheen. Had je zo'n verbinding, dan liet de Verkenner-wijzerplaat de ontvangststerkte zien – de enige wijzerplaat die dat op die manier deed, zonder dat je daar een complicatie voor hoefde in te stellen. De Verkenner deed zijn naam eer aan, en had wel iets weg van het type horloge dat je tijdens een kampeervakantie draagt.

Verder is de oudere Cijfers-nummerplaat weg, waarbij je een analoge klok zag met in de hoek in cijfers het huidige uur en eventueel een complicatie. En als laatste is ook de Siri-wijzerplaat verdwenen. Die was zijn tijd vooruit, en was eigenlijk wat de slimme stapel nu is: een rijtje relevante widgets, zoals een timer, je agenda, muziek en meer. Sinds vorig jaar zit die functie al in een draai van je digitale kroon, en is de wijzerplaat dus niet meer nodig.

Meer nieuws over de Apple Watch en mis niets met onze Bright-app.