EU waarschuwt Apple: 'maak iOS nog verder open'

©Unsplash

EU waarschuwt Apple rond openheid iOS
Vandaag om 13:42

De Europese Unie waarschuwt Apple dat iOS nog verder opengesteld moet worden, omdat er anders hoge boetes kunnen volgen.

Door de Digital Markets Act van de Europese Unie is er al een hoop veranderd voor iOS in Europa. Praktisch gezien is het belangrijkste dat we nu alternatieve app-winkels kunnen installeren en daardoor weer Fortnite kunnen spelen op een iPhone of iPad. Toch is het waarschijnlijk niet genoeg.

De EU waarschuwt nu dat Apple zijn besturingssysteem goed moet laten samenwerken met software en hardware van andere partijen. De Europese Commissie zal uitleggen welke stappen Apple precies moet zetten om aan de Digital Markets Act te voldoen. Margrethe Vestager, eurocommissaris in de Europese Commissie, heeft het over een "constructieve dialoog".

Boete

In een statement zegt Apple dat het toegang geven tot de apparaten en data van gebruikers, juist ervoor zorgt dat Europese consumenten meer risico lopen. Wel zegt het bedrijf op een constructieve manier verder samen te werken met de Commissie.

Mocht Apple niet aan de Digital Markets Act voldoen, dan krijgt het bedrijf een enorme boete die kan oplopen tot tien procent van zijn jaarlijkse omzet.

Lees meer over Apple, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.