Apple breidt AI-functies uit naar meer talen: wanneer is Nederlands aan de beurt?

© Unsplash

Apple breidt AI-functies uit naar meer talen: wanneer is Nederlands aan de beurt?
18 september om 21:45
Laatste update: 19 september om 11:28

Apple gaat zijn nieuwe AI-functies, genaamd Apple Intelligence, beschikbaar maken in meer talen dan enkel Amerikaans Engels. De nieuwe talen, waaronder Duits, Italiaans en Koreaans, komen er vanaf volgend jaar bij.

De techreus uit Cupertino kondigde begin september de iPhone 16 aan, de eerste telefoon van Apple waarmee het bedrijf hard inzet op kunstmatige intelligentie. Toch zullen kopers nog even geduld moeten hebben voordat ze de AI-functies kunnen gebruiken. Apple Intelligence wordt namelijk pas in oktober uitgebracht, aanvankelijk enkel in het Amerikaans-Engels. 

In december volgen daarna lokale versies voor Engels in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Volgend jaar komen daar Engelse varianten in India en Singapore bij.

Volgend jaar meer talen

Daarnaast heeft Apple plannen om in de loop van 2025 ondersteuning toe te voegen voor veel andere talen, waaronder Chinees, Duits, Frans, Italiaans, Japans, Spaans, Portugees en Vietnamees. Het bedrijf belooft dat er daarna nog meer talen zullen volgen. Nederlands wordt voorlopig nog niet vermeld. Wel geldt voor alle Europese landen dat het alleen beschikbaar is voor Mac in verband met de Digital Markets Act. We hebben het wel geprobeerd met Amerikaans Engels op de iPhone hier in Nederland, maar helaas: het werkt echt (nog) niet. 

Hoewel de nieuwe iPhones vanaf deze week in de winkels liggen, zullen de AI-functies pas later dit jaar beschikbaar komen. Zelfs dan gaat het in eerste instantie om een beperkt aantal mogelijkheden. Het volledige pakket aan AI-diensten wordt pas in de loop van 2025 uitgerold.

Lees meer nieuws over de iPhone 16 en mis niets met onze nieuwsbrief.