Intel bevestigt dat chipprobleem niet bij laptops voorkomt

Unsplash

Processorproblemen Intel bestaan niet op laptops
1 september om 15:30
Laatste update: 1 september om 18:08

Het chipprobleem van Intel heeft een nieuw hoofdstuk. Laptops hebben geen problemen met de dertiende en veertiende generatie processoren. Intel zegt bovendien dat het niet te wijten is aan een probleem met voltage en dat de meeste desktop-chips überhaupt geen problemen hebben. 

Intel zegt dit in een reactie op de doorlopende angst van mensen dat het chipprobleem zich ook zal voordoen op laptops. Laptops zijn vaak minder makkelijk te repareren en het zou problemen betekenen voor heel veel laptops. Dat is nu dus van de baan. 

Intel-processorem

Na veel onderzoek blijkt dat de voltage niet per se het probleem is van de crashes die plaatsvinden met de dertiende en veertiende Intel-chips in desktops. Tegen The Verge zegt Intel dat er breed genomen geen probleem is met de laptop-chips van deze generaties, maar dat het verstandig is voor iedereen met deze chips om te zorgen dat ze de meest recente BIOS gebruiken. Dit kun je vinden in de compatibiliteitstool van Intel zelf of de maker van het moederbord van je computer. Alle makers zouden nu updates uit moeten hebben voor de BIOS. 

De bekende problemen zijn dus van toepassing op de Intel Core 13th en 14th Gen voor de desktop. Intel heeft van deze processoren de garantie verlengd. Daarnaast stelt het bedrijf dat de nieuwe generaties Arrow Lake en Lunar Lake geen problemen hebben: deze chips worden in de herfst verwacht. 

Chips in laptops

Helaas blijft het een vrij dramatisch probleem voor mensen wiens chip niet meer naar behoren werkt: die processoren zijn onherstelbaar kapot. Het is in ieder geval goed om te weten dat laptops oke zijn en dat het euvel zich dus concentreert op desktops.