Lithium is sneller en schoner te produceren met deze nieuwe uitvinding
Australische wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om sneller en efficiënter lithium te winnen uit gebieden zoals woestijnen en zoutvlaktes. De techniek kan de wereldwijde productie van lithium flink opschroeven, precies op tijd voor de groeiende vraag naar elektrische auto's en duurzame energie.
In de race naar een duurzame toekomst is lithium een cruciale grondstof. Dit lichte metaal is onmisbaar voor de accu's in elektrische auto's en voor de opslag van zonne- en windenergie. Maar er is een probleem: met de huidige winningsmethoden kan een groot aandeel van de wereldwijde lithiumvoorraad niet worden ontgind.
Onderzoekers van de Monash Universiteit en de Universiteit van Queensland hebben daar nu een oplossing voor gevonden. Hun nieuwe techniek, EALNF genaamd, kan lithium onttrekken aan plekken waar dat tot nu toe onmogelijk was. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Sustainability.
Andere aanpak
De traditionele manier om lithium te winnen kost veel tijd en water. Ook moet het metaal magnesium, dat vaak samen met lithium voorkomt, eerst worden gescheiden. Dit maakt het proces traag en duur.
De nieuwe methode pakt het anders aan. In plaats van magnesium direct te verwijderen, wordt het samen met het lithium gewonnen. Pas daarna worden de twee metalen van elkaar gescheiden met behulp van een speciale filtertechniek. Het magnesium dat overblijft is zo zuiver dat het apart verkocht kan worden.
Water als bonus
Nog een bijzonder voordeel van deze uitvinding, volgens de onderzoekers, is dat er schoon water vrijkomt tijdens het proces. Dit in tegenstelling tot de oude methode, die juist veel water verbruikt. De onderzoekers zeggen ten slotte dat hun methode makkelijk schaalbaar is en verwachten dat het snel in de praktijk kan worden toegepast.
Lees meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.