©Netflix

Gamer ontroert ook na zijn dood in Netflix-docu The Remarkable Life of Ibelin

Gamer ontroert zelfs na zijn dood in deze aangrijpende documentaire op Netflix

24 oktober 2024 om 20:19

Hij is inmiddels overleden, maar wist vanachter zijn computer meer mensen te raken dan menig ander. Het bijzondere leven van de gamer Mats Steen, die leed aan een ernstige spierziekte, is opgetekend door filmmaker Benjamin Ree. De documentaire Ibelin is vanaf vrijdag te streamen op Netflix.

Benjamin Ree is een bekende Noorse documentairemaker, die onder andere The Painter and the Thief en Magnus maakte. In zijn nieuwe docu Ibelin laat hij zien waarom iedereen de Noorse jongen Mats Steen moet kennen, ook al is die nu niet meer onder ons. De gamer leed aan de spierziekte Duchenne, een erfelijke ziekte die vrijwel alleen bij mannen voorkomt. Terwijl zijn ziekte het hem steeds moeilijker maakte naar buiten te gaan, wist hij vanuit zijn kamer online enorm veel connecties te maken. 

WoW-speler Mats Steen

Dat deed hij door een game uit 2004 die nu nog steeds leeft onder gamers: World of Warcraft. Mats stak tienduizenden uren in de game, terwijl zijn familie geen idee had dat hij daarmee eigenlijk een heel groot sociaal leven onderhield. Toen hij overleed in 2014 was hij maar 25 jaar oud. Filmmaker Benjamin Ree maakt vaker documentaires, maar geen enkele docu is zo persoonlijk als deze. Ook voor hemzelf: hij las een artikel van de BBC waarin Mats’ ouders aan het woord kwamen. Ree wist meteen dat hij een film wilde maken over Mats. Helemaal toen hij de ouders van Mats vroeg om homevideo’s en hij zijn eigen ouders erop herkende. 

Wat bleek? De ouders van Mats en de ouders van Ree waren deel van dezelfde vriendengroep. Dat was in de jaren 80 en dat contact verwaterde toen de ouders van Ree naar een ander deel van Noorwegen verhuisden. Ree en Mats schelen zelfs maar een week. Reden voor Ree om van deze documentaire zijn nieuwe kind te maken. 

Toestemming van Blizzard

Hij huurde zelfs animators in die precies moesten namaken hoe World of Warcraft eruitzag tussen 2004 en 2014. En natuurlijk sprak hij met de vele internetvrienden van Mats. Uiteindelijk stapte Ree naar World of Warcraft-maker Blizzard om te vragen of er beelden mochten worden gebruikt uit de game of die lijken op de game. En ook nog gratis. 

De mensen van Blizzard waren zo geraakt door het verhaal, dat dat mocht en zo werd er een nieuw stukje gamegeschiedenis geschreven. De documentaire werd al vertoond op het Sundance Film Festival van dit jaar, maar vanaf vrijdag kun je hem kijken op Netflix.

Volg meer nieuws over Netflix en meld je aan voor onze nieuwsbrief.