©YouTube/Kremlin

'Elon Musk heeft al twee jaar 'regelmatig contact' met Russische president Poetin'

'Elon Musk heeft al twee jaar 'regelmatig contact' met Russische president Poetin'

Vandaag om 10:10

Miljardair Elon Musk blijft zich maar mengen in de politiek. In de VS loopt hij risico op vervolging om het omkopen van kiezers, ondertussen blijkt Musk al twee jaar regelmatig contact te onderhouden met de Russische president Vladimir Poetin.

Elon Musk stond twee weken geleden nog springend op het podium naast Donald Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Net als veel andere zeer rijke Amerikanen ziet Musk graag dat Trump opnieuw president wordt, want dat scheelt hem weer belasting. Dat Trump tot voor kort geen goed woord over had voor de elektrische auto's van 'Leon' Musk boeit beide partijen weinig. Dit is opportunisme, en Musk heeft het nog veel bonter gemaakt.

De miljardair heeft namelijk al sinds 2022 'regelmatig' contact met Vladimir Poetin, meldt The Wall Street Journal. Musk en de Russische president zouden spreken over "persoonlijke dingen, zaken en geopolitieke kwesties". Dat zeggen huidige en voormalige overheidsmedewerkers van de VS, de EU en Rusland tegen de zakenkrant.

Musk verleende Poetin een gunst voor Xi

Poetin zou Musk zelfs om een gunst hebben gevraagd. Vanwege alle handelsbeperkingen door de oorlog in Oekraïne, is voor Rusland de relatie met China erg belangrijk. Daarom vroeg Poetin of Musk zijn Starlink-satellietnetwerk niet wilde activeren boven Taiwan, als gunst aan de Chinese leider Xi Jinping.

China ziet het rijke en succesvolle Taiwan als afvallige provincie, en de vrees bestaat dat China het land zal binnenvallen zoals Rusland dat met Oekraïne heeft gedaan. De afwezigheid van een satellietnetwerk maakt zo'n inval makkelijker, omdat het eiland dan sneller van de buitenwereld afgesloten kan worden. Musk heeft de gunst blijkbaar verleend, want in Taiwan is Starlink niet beschikbaar.

Musk veranderde plots van mening

Eerder leverde Musk juist wel Starlink-verbindingen aan Oekraïne, wat op kritiek van het Kremlin kon rekenen. Het hoofd van het Russische ruimtevaartprogramma zei destijds al dat Musk daarvoor "als een volwassene" verantwoording zou moeten afleggen. Musk zou toen benaderd zijn door hooggeplaatste Russische overheidsmedewerkers, en uiteindelijk in contact gekomen zijn met Poetin.

Daarna veranderde de opinie van Musk rond Oekraïne. Hij werd kritischer op de Amerikaanse steun aan de oorlog. Ook klaagde Musk dat de inzet van Starlink in Oekraïne ervoor zorgde dat zijn bedrijf SpaceX verlies draaide. Ook sloot Musk de toegang tot Starlink op bepaalde cruciale momenten plotseling uit.

'VS wil contact liever verzwijgen'

Het Kremlin ontkent contact met Musk, en ook het Witte Huis zegt niet op de hoogte te zijn van de gesprekken. Maar volgens The Wall Street Journal wil de Amerikaanse overheid het contact tussen Musk en Poetin liever geheim houden, omdat Musk toegang heeft tot allerlei gevoelige Amerikaanse overheidsinformatie, omdat SpaceX voor miljoenen diensten levert aan de Amerikaanse overheid.

Ondertussen wordt in de VS onderzocht of Musk zich schuldig maakt aan illegale beïnvloeding van de presidentsverkiezingen. Musk looft miljoenen uit aan mensen die een pro-Trump-petitie tekenen. Geen directe betaling voor het uitbrengen van een stem voor Trump, maar het komt in de buurt. De Amerikaanse justitie zou echter terughoudend zijn om Musk te vervolgen, omdat ze bang zijn dat ook die stap weer voor beïnvloedende ophef kan zorgen, zo dicht voor de verkiezingen.

Meer nieuws over Elon Musk en mis niets met onze Bright-app.