Woningbranden worden steeds vaker veroorzaakt door accu van e-bike

©Unsplash

Woningbranden steeds vaker door accu van e-bike
26 oktober om 12:51

Denk je aan een woningbrand, dan denk je al gauw aan wasdrogers en kerstbomen, maar er is een andere potentiële brandhaard in huis: de accu van je e-bike of elektrische scooter. Woningbranden veroorzaakt door e-bike-accu’s zouden steeds vaker voorkomen.

Het Verbond van Verzekeraars deelt dat accu’s vorig jaar waarschijnlijk in 5 procent van de woningbranden de oorzaak waren. Dat is een fiks verschil met 2022, toen het nog 3 procent was. In 2023 kwamen er in totaal 52.000 claims van woningbranden binnen. Dat zijn er minder dan in 2022 toen het er nog 2000 meer waren. Sowieso is er sinds 2018 een dalende lijn te zien in het aantal woningbranden en dat is positief.

Accu opladen is een risico

Het gaat niet zozeer om accu’s die uit zichzelf vlam vatten: het zijn vooral situaties waarbij de accu wordt opgeladen en er kortsluiting ontstaan in de batterij. Dit schijnt onder andere bij batterijen die wel eens zijn gevallen een extra groot risico te zijn. Ook is het niet goed voor een batterij om regelmatig en lange periodes in de volle zon te staan. 

Houd als je je fiets oplaadt in de gaten hoe lang het duurt en haal de stekker zodra hij vol is meteen uit het stopcontact. Laad dus ook liever als je bij je fiets in de buurt bent, in plaats van bijvoorbeeld ‘s nachts als je slaapt of als je de hele dag op kantoor zit. 

Bel de brandweer

Wat ook een risico is, dat is het proberen te blussen van zo’n brand. Zeker zelf blussen met water is uit den boze als het om een accubrand gaat. Bel de brandweer en gebruik eventueel blusschuim, maar doe niets met water. Zorg bovendien vooral dat je zelf in veiligheid bent: dat is het allerbelangrijkst.

Let ook op met accu’s van bijvoorbeeld elektrische stepjes, onewheels of elektrische skateboards, mocht je die in je bezit hebben.

Lees meer over veiligheid en volg ons WhatsApp-kanaal.