Transformatorhuisjes vaker in brand - en er komen er nog 48.000 nieuwe bij

©Brabant

Vaker brand in transformatorhuisjes - terwijl er nog tienduizenden bij komen
16 augustus om 01:47
Laatste update: 16 augustus om 02:28

Er ontstaat in Nederland steeds vaker brand in transformatorhuisjes, wat leidt tot stroomuitval. Deskundigen maken zich zorgen over de veiligheid van het stroomnetwerk, maar volgens de netbeheerders valt het mee. De netbeheerders willen 48.000 nieuwe elektriciteitshuisjes bouwen om aan de grote stroomvraag te voldoen.

Dit jaar zijn er in Nederland al zeker 22 transformatorhuisjes in brand gevlogen. Dat meldt Trouw, dat alle berichten over transformatorbranden in lokale media op een rij zette. Vooral in de maand juni waren er opvallend veel meldingen over branden in elektriciteitshuisjes.

Exacte cijfers worden niet centraal bijgehouden, maar deskundigen van de Federatie Elektrotechniek en Brandweer Nederland zeggen in de krant dat ze denken dat het aantal transformatorbranden toeneemt. "Met enige regelmaat staan we bij zo'n brand, op gevoel zeg ik dat het vaker is dan vroeger", aldus Willemjan Muysson van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond.

Wel bekend is dat er een grote stijging is in het aantal storingen in transformatorhuisjes: van 43 in 2019 naar 79 vorig jaar. Daarbij gaat het dus niet alleen om branden. Het totaal aantal stroomstoringen in Nederland is ook hard toegenomen, van 22.500 in 2019 naar 27.500 vorig jaar.

Oorzaken en gevolgen

Branden in transformatorhuisjes ontstaan volgens netbeheerder Enexis meestal door onopgemerkte fouten, zowel van de fabriek als van monteurs.

De gevolgen van zo’n brand kunnen groot zijn, omdat het leidt tot stroomuitval. Daardoor werken belangrijke systemen en apparaten niet meer. Bovendien moet de brandweer vaker in actie komen, bijvoorbeeld om mensen uit liften te bedrijven. 

Blussen is lastig

Het blussen van transformatorhuisjes is moeilijk vanwege de noodzaak om eerst de stroom af te schakelen. De koelvloeistof in de transformator, vaak olie, kan brandbaar zijn en lastig te blussen. Bovendien veroorzaakt de verbranding van deze olie vaak veel giftige rook.

Ondanks de zorgen beschouwt Netbeheer Nederland het elektriciteitsnetwerk in ons land als 'een van de betrouwbaarste in Europa'. Netbeheerders investeren in de uitbreiding en verzwaring van het stroomnet. Ze willen tot 2040 zo'n 48.000 nieuwe transformatorhuisjes bouwen, om zo te kunnen voldoen aan de snel stijgende energievraag. Momenteel staan er 120.000 elektriciteitshuisjes in ons land.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief