©Ecoflow

Netbeheerders willen vrije toegang tot thuisbatterijen

Netbeheerders willen vrije toegang tot thuisbatterijen

14 augustus om 16:23
Laatste update: 14 augustus om 20:03

Energieleverancier Liander heeft een aantal voorstellen gedaan om de problemen op de energiemarkt te voorkomen.

De markt voor energie verandert heel erg snel. De hoeveelheid zonnepanelen op huizen, het toenemende aantal thuisbatterijen en de toenemende energieproductie van wind op zee maken de situatie erg ingewikkeld.

Handelen stopzetten

Doorgaans helpen de thuisbatterijen om de balans op het net intact te houden. Wanneer er veel aanbod van energie is, is de prijs laag en zullen de thuisbatterijen zich vullen. Toch zijn er scenario's waarbij het niet wenselijk is dat de thuisbatterij energie tot zich neemt. Bijvoorbeeld wanneer de prijzen laag zijn en de vraag hoog.

Hoewel het nu nog een zeldzaam voorkomend probleem is, wil Liander het nu wel bespreekbaar maken. Liander denkt aan vier verschillende maatregelen die dit moeten voorkomen.

Maatregelen

Ten eerste moet er een publiek communicatieprotocol komen waarmee men altijd toegang heeft tot de thuisbatterijen. Hiermee kan de energiemaatschappij kortstondig het handelen in energie door de particulier stopzetten. Ook wil men een maatregel waarmee de eigenaar van een thuisbatterij moet meewerken aan het oplossen van de congestie op het net.

Ook het implementeren van een tarief dat laag is op het moment dat ook de belasting van het net laag is (en andersom), zou een welkome maatregel zijn.

De belangrijkste regel van dit alles is wel een goede registratie van alle thuisbatterijen in Nederland. Dat zou dan moeten gebeuren via de site Energieleveren.nl.

Meer over energie lees je hier en abonneer je op de nieuwsbrief