©Unsplash

Nederland nog steeds erg gevoelig voor cyberaanvallen volgens NCTV

Nederland nog steeds erg gevoelig voor cyberaanvallen volgens NCTV

28 oktober 2024 om 13:48
Update: 28 oktober 2024 om 14:22

Nederland loopt in de toekomst nog steeds een groot risico op digitale ontwrichting. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in zijn nieuwe rapport. Hij ziet ook dat Rusland en China hun cyberarsenaal uitbreiden tegen Nederland en zijn bondgenoten.

Pieter-Jaap Aalbersberg, de NCTV, publiceert periodiek een rapport over digitale veiligheid van Nederland, waar de dreigingen zitten en wat voor verbeteringen er zijn doorgevoerd. Helaas zag hij van dat laatste weinig ten opzichte van het laatste rapport uit 2022. Dat terwijl de NCTV wel schrijft dat de digitale dreiging tegen Nederland “groot en divers” is.

Meer softwarekwetsbaarheden uitgebuit

Zo ziet de NCTV dat landen zoals Rusland, China en Noord-Korea hun cyberaanvallen tegen westerse landen aan het uitbreiden zijn. Daar hoort ook Nederland tussen want Aalberberg zag het aantal aanvallen via softwarekwetsbaarheden (zogenaamde zerodays) toenemen. In 2023 noteerde de organisatie 97 situaties waarin een zeroday werd gebruikt tegenover 62 keer in 2022.

Overigens zijn er ook grote computerstoringen die niets met een cyberaanval te maken hebben. De wereldwijde CrowdStrike-storing gebeurde door een fout in een nieuwe beveiligingsupdate van het gelijknamige bedrijf. Dergelijke cruciale bedrijven worden echter ook vaker aangevallen door hackers.

Tegen NU.nl vertelt Aalberberg dat het tempo en de complexiteit van cyberaanvallen door Rusland en China toeneemt. Rusland doet het vooral om toegang te krijgen tot cruciale infrastructuur van Europa en NAVO-landen, vermoedelijk voor sabotage en om belangrijke informatie voor de Oekraïne-oorlog te winnen.

China spioneert én saboteert nu ook

China hield zich in het verleden vooral met spionage bezig, maar de NCTV ziet dat dit land zich voorbereid op meer sabotagepogingen. Zo deed China vorig jaar een cyberaanval op de militaire infrastructuur van de Verenigde Staten. Europa is nog geen doelwit geweest op die schaal, maar als bondgenoot van de VS vormt China wel een nieuwe dreiging voor Nederland.

Meer afhankelijk door clouddiensten

Nederlandse bedrijven en de overheid worden tot slot steeds meer afhankelijk van een handvol (Amerikaanse) bedrijven voor hun IT. We werken nu vooral online via bijvoorbeeld clouddiensten. Aalberberg ziet het nut daarvan maar waarschuwt ook dat het ons steeds gevoeliger maakt voor digitale ontwrichting, stel dat een van deze bedrijven door een hackaanval lam wordt gelegd.

Lees meer over computers en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.