©Freepik

Deze app weet of de melk bedorven is - zonder het pak te openen

Deze app bepaalt of de melk bedorven is - zonder dat je het pak opent

2 november om 01:48
Laatste update: 2 november om 02:43

Wetenschappers van een Australische universiteit hebben een mobiele app ontwikkeld die nauwkeurig kan detecteren of melk bedorven is. Dat doet de app met behulp van de ingebouwde trilmotor in een normale smartphone. Je hoeft het pak niet te openen om de meting te doen.

Dat melk bedorven is kun je vaak ook ruiken, maar het grote voordeel van de nieuwe app VibMilk is dat je het melkpak niet hoeft te openen om daar achter te komen. Onderzoekers van de University of New South Wales (UNSW) in Sydney krijgen dat voor elkaar door de ingebouwde trilfunctie van smartphones te gebruiken. Je houdt simpelweg een trillende telefoon tegen het dichte melkpak. "Door het openen van het pak stel je de melk bloot aan bacteriën, en dat versnelt het bederf", aldus hoogleraar Wen Hu van de UNSW.

Het werkt met normale smartphones

Naarmate melk bederft, veranderen de fysieke eigenschappen van de vloeistof en de pH-waarde. Dat resulteert in andere signalen die de telefoon opvangt na de trillingen. De VibMilk-app gebruikt een AI-systeem om 23 verschillende pH-niveaus vast te kunnen stellen. De wetenschappers hebben het getest door vier normale smartphones aan melkpakken vast te plakken. Het ging om telefoons van een paar jaar geleden: de Google Pixel 5, Pixel 6, Samsung Galaxy S22 en Galaxy 21 FE. 

De VibMilk-app voorspelde de pH-waarde van de melk met een gemiddelde nauwkeurigheid van 98,35 procent. De app herkende verse, onbedorven melk zelfs met een 100 procent nauwkeurigheid. De onderzoekers hebben hun resultaten onlangs gepresenteerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Materialen van verpakkingen

Volgens de onderzoekers is er nog wel een probleem: er zitten veel verschillen in de materialen van de verpakkingen van melk. Daardoor zijn dezelfde nauwkeurige resultaten nog niet met alle pakken te garanderen, benadrukt Hu.

Dat is waarschijnlijk ook de reden dat VibMilk momenteel nog niet te downloaden is in de appwinkels. "Voordat consumenten deze technologie op grote schaal kunnen omarmen, moeten we met meer fabrikanten samenwerken", zegt de hoogleraar.

En de houdbaarheidsdatum dan?

Waarom niet gewoon naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking kijken? Volgens hoogleraar Wen H is dat niet altijd nauwkeurig genoeg. "Het is meer een indicatie dan een echte houdbaarheidsdatum. Als melk niet onder de juiste omstandigheden wordt bewaard, is het misschien al voor de datum op het pak niet goed meer. We vinden dat consumenten voedingsmiddelen rond de datum, of net erna, zelf moeten kunnen testen, voordat ze een beslissing nemen over de consumptie."

Onnodig weggooien voorkomen

Een van de doelen van de onderzoekers is om te voorkomen dat voedingsmiddelen ten onrechte worden weggegooid. Uit een recent onderzoek bleek dat Amerikaanse gezinnen 19 procent van de gekochte zuivelproducten weggooien. Het is ook de bedoeling dat deze technologie wordt gepromoot in gebieden met voedseltekorten, waar het nog belangrijker is om het onnodig weggooien te voorkomen.

Bovendien werken de wetenschappers samen met kleine melkfabrieken die met geavanceerdere sensoren de pH-waarden van hun melk kunnen meten.

Lees meer nieuws over wetenschap en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.