©Unsplash

Minstens 30 podcasts uit Nederland verspreiden structureel misinformatie

Minstens 30 Nederlandse podcasts verspreiden structureel misinformatie

Vandaag om 20:31
Laatste update: om 20:36

Beroemde mensen die kinderbloed drinken, hiv in coronavaccins en omvolkingstheorie, een term die onder andere PPV’er Reinette Klever bezigt. Deze zaken vallen onder complottheorieën en zijn volgens het journalistieke platform Pointer het onderwerp van minstens 30 Nederlandse podcasts.

Deze podcasts zouden structureel medische misinformatie verspreiden en complottheorieën, zo blijkt uit onderzoek van Pointer. Zo’n 33 procent van deze podcasts is te vinden in podcasthitlijsten. Opmerkelijk, want in principe gaat dit in tegen de richtlijnen van Spotify, YouTube en Apple. Op die platforms zijn deze podcasts dus wel te vinden. Het zou onder andere om podcasts als De Nieuwe Wereld, Cafe Weltschmerz en The Great Cosmic Show gaan. 

Complottheorie

Wanneer een onderwerp een complottheorie is? De definitie is dat een complottheorie de overtuiging is dat een gebeurtenis het gevolg is van een geheim plan. Volgens de AIVD is bijvoorbeeld de omolkingstheorie een feitelijk onjuiste complottheorie. Het idee hierbij is dat de elite expres migranten en mensen van kleur de witte, Westerse cultuur zouden ‘laten’ verdringen.

Pointer maakte gebruik van AI om 150.000 afleveringen van podcasts uit 2022 en 2023 te analyseren. Ze zochten op termen die vaak worden gebruikt als er medische misinformatie en complottheorieën worden verspreid. De fragmenten die hieruit naar voren kwamen, waren er 7500 stuks en die zijn door mensen verder geanalyseerd. Waren er die losse afleveringen met misinformatie, dan werd de podcast onder een complotpodcast gerekend. 

Podcasts die misinformatie verspreiden

Er zijn dus mogelijk nog veel meer podcasts die misinformatie delen, maar waarbij het bijvoorbeeld weer om andere complottheorieën gaat waar nu wellicht niet op is gezocht. De focus lag in dit onderzoek ook wel heel erg op corona, wat natuurlijk ook een hot topic was in de afgelopen jaren.

Apple en Spotify hebben niet op Pointer gereageerd, schrijft de NOS, maar YouTube heeft na het delen van de onderzoeksresultaten video’s offline gehaald van vier kanalen.

Lees meer over complottheorieen en abonneer je op onze nieuwsbrief.