©Apple

Apple Podcasts maakt ook Nederlandse transcripties: spraak automatisch naar tekst

Apple Podcasts maakt nu ook Nederlandse transcripties: spraak automatisch naar tekst

Vandaag om 17:05

De indrukwekkende transcriptie-functie van Apple Podcasts wordt vanaf vandaag aangeboden voor acht nieuwe talen, waaronder Nederlands. De functie zet de audio van podcasts automatisch om naar tekst en maakt die ook doorzoekbaar.

De functie was sinds maart van dit jaar al beschikbaar voor podcasts in het Engels, Duits, Frans en Spaans. Daar wordt nu dus Nederlands aan toegevoegd, en ook Deens, Fins, Noors, Zweeds, Italiaans, Portugees en Braziliaans Portugees.

De functie werkt volledig automatisch. Apple gebruikt machine learning om de audio van podcasts om te zetten tot een tekst. Die tekst wordt automatisch opgedeeld in zinnen, met juiste hoofdletters en interpunctie. Ook worden de teksten opgedeeld in logische alinea's.

Als er een transcriptie beschikbaar is, is in de Apple Podcasts-app op iPhone linksonder in beeld een spreekwolkje met twee aanhalingstekens te zien. Druk die in, en de tekst komt omhoog. Een markering loopt dan live mee met de gesproken tekst in de podcast. Het is ook mogelijk om vooruit te scrollen, en dan een stuk tekst aan te tikken. Dan spoelt de podcast meteen door naar dat segment. Ook is het mogelijk om de volledige tekst te doorzoeken op woorden of zinnen, zodat je snel dat ene punt in die ene aflevering van een podcast weer kan terugvinden.

Exporteren als boek, ook met meerdere talen

Apple heeft nu al 80 miljoen podcast-afleveringen van transcripties voorzien. Dat gebeurt automatisch, maar podcast-makers die dat willen kunnen ook bij Apple hun eigen transcriptie aanleveren. Verder kunnen zowel podcast-makers als luisteraars correcties doorgeven, mochten zij toch een verkeerd getranscribeerd woord tegenkomen.

Gebruikers met een gehoorbeperking kunnen de volledige transcriptie van een podcast ook exporteren naar de Apple Boeken-app, voor makkelijker lezen. En de functie werkt ook voor podcasts die meerdere van de ondersteunde talen bevatten. Dan worden die talen allemaal getranscribeerd, handig voor bijvoorbeeld podcasts waarin het leren van een nieuwe taal wordt geoefend.

De transcriptie van Nederlandse podcasts start volgens Apple vandaag, en nieuwe afleveringen zijn het eerst aan de beurt. Op termijn zullen alle Nederlandse podcast-afleveringen in Apple Podcasts een transcriptie hebben.

Meer over podcasts en mis niets met onze Bright-app.