Review – HBO-serie Dune: Prophecy is meer dan Game of Thrones in de ruimte
Na twee zeer succesvolle films in de fascinerende wereld van Dune, brengt HBO Max ons opnieuw terug naar dit levensgevaarlijke universum, alleen dan 10.000 jaar terug in de tijd. Dune: Prophecy gaat over het ontstaan van de Sisterhood, dat later de Bene Gesserit vormt. Het levert de streamingdienst een nieuwe topserie op.
Dune: Prophecy speelt zich 10.000 jaar voor de gebeurtenissen met Paul Atreides af, maar nog steeds ver genoeg in de toekomst dat alles er lekker raar uitziet. De mensheid is verspreid over de sterren met imposante ruimteschepen, maar verder gebruiken ze weinig modern uitziende technologie. De serie geeft daar een goede reden voor: de mensen hebben zich net honderd jaar geleden bevrijd van het juk van de ‘thinking machines’. Oftewel, kunstmatige intelligentie! De mensen hebben de robots verslagen en nu is iedere vorm van AI verboden.
De Sisterhood regeert in de schaduw
De Sisterhood weet in de nieuwe politieke orde onder de heersers een mooi plaatsje te veroveren. De vrouwen werken als truth sayers en detecteren leugens tijdens politieke audiënties, bijvoorbeeld voor keizer Jacicco Corrino (gespeeld door Mark Strong). In werkelijkheid hebben deze ruimteheksen hun eigen agenda en werken ze nauw samen met Mother Superior Valya Harkonnen. Emily Watson speelt de leidster uitstekend en ze regeert over de andere dames met harde hand.
De enige die tegen haar op durft te boksen is haar zus Tula Harkonnen, ook fantastisch gespeeld door Olivia Williams. Hun jarenlange plannen dreigen echter in duigen te vallen als een mysterieuze soldaat van de planeet Dune zich een plekje weet te wurmen aan het hof van de keizer, als een echte Raspoetin. Hij heeft niets met de Sisterhood.
Denis Villeneuve is niet betrokken bij de HBO Max-serie
Er wordt veel meer gepraat in Dune: Prophecy dan in de twee films van regisseur Denis Villeneuve. Die filmmaker deed halverwege de productie van de serie een stapje terug om zich op de tweede film te richten, dus het is niet een perfecte overdracht van zijn unieke visie voor de sciencefiction-wereld. De HBO Max-serie heeft ook niet het budget van die blockbusters, dus verwacht minder imposante scènes met zandwormen en ook geen zinderende zwaardgevechten in het zand.
Toch is er nog genoeg om visueel van te genieten, want je ziet aanzienlijk meer van het politieke hof en hoe de heersers van de verschillende planeten met elkaar omgaan. De serie wordt niet zo spannend als Game of Thrones of House of the Dragon; daarvoor zijn er iets te veel zijpersonages die weinig aan het verhaal toevoegen of gewoon ronduit saai zijn. Maar gelukkig komt de rest van de productie over als meer dan ‘Game of Thrones in de ruimte’. Het voelt als een essentieel stukje van de wereld die Dune-schrijver Frank Herbert voor ogen had.
Voeg daar verrassend veel horrorachtige visioenen aan toe en een prikkelend mysterie dat de afleveringen overkoepelt, en je hebt een nieuwe reden om een abonnement op HBO Max te nemen. De serie is niet zo goed als de twee eerder verschenen Dune-films, maar het universum blijft hypnotiserend mooi.
Dune: Prophecy krijgt vanaf maandag 18 november wekelijks een nieuwe aflevering op HBO Max.
Lees meer over streaming en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.