Eerste editie AI for Science Forum: hoe AI de wetenschap aanzwengelt

©Unsplash

Eerste editie AI for Science Forum toont wetenschappelijke toepassingen AI
18 november om 21:39
Laatste update: 18 november om 21:41

Hoewel kunstmatige intelligentie door sommigen nog altijd wordt gezien als een buzzword, heeft de wetenschap dankzij AI de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt. Tijdens het AI for Science Forum in Londen benadrukte Google DeepMind hoe kunstmatige intelligentie wetenschappelijke doorbraken versnelt. Tegelijkertijd is samenwerking essentieel om AI in goede banen te leiden.

De eerste editie van het AI for Science Forum is inmiddels een feit. Het evenement vond plaats in Londen en werd georganiseerd door Google DeepMind en de Royal Society. Experts uit wetenschap, industrie en beleid kwamen samen om de nieuwste ontwikkelingen in AI te bespreken.

De openingsrede werd gehouden door James Manyika, Senior Vice President bij Google. Hij benadrukte vooral het belang van AI voor de wetenschap en de samenleving, en stelde wetenschappers gerust: hun banen staan niet op de tocht. Volgens Manyika is AI vooral een aanvulling: een krachtig hulpmiddel om complexe problemen sneller en efficiënter op te lossen.

Eiwitten voorspellen

Een van de sterke punten van AI is de mogelijkheid om voorspellingen te doen en patronen te herkennen op basis van grote hoeveelheden data. Net zoals ChatGPT woorden voorspelt, is AlphaFold ontwikkeld om de structuren van meer dan 200 miljoen eiwitten te bepalen. Deze tool is dan ook met open armen ontvangen in de biologische sector en wordt wereldwijd al door miljoenen onderzoekers gebruikt, bijvoorbeeld bij het bestuderen van ziektes en antibioticaresistentie.

Een andere AI-tool, AlphaMissense, heeft al aangetoond genetische mutaties effectief te categoriseren, een taak die eerder handmatig werd uitgevoerd. Daarnaast hebben AI-gestuurde screeningtools al meer dan 600.000 mensen geholpen bij de detectie van aandoeningen zoals diabetes, tuberculose, darmkanker en borstkanker.

Hersenen en klimaat

AI heeft niet alleen impact op biologie, maar ook op neurowetenschappen en klimaatonderzoek. Google DeepMind ontwikkelde in samenwerking met academische instellingen een schaalmodel van de hersenen, dat nieuwe inzichten kan opleveren over ziekten zoals Alzheimer.

Daarnaast hebben klimaatmodellen zoals NeuralGCM atmosferische simulaties tot wel duizend keer sneller gemaakt dan voorheen mogelijk was. Ook tools zoals GraphCast brengen praktische voordelen, zoals nauwkeurige weersvoorspellingen tot 10 dagen vooruit. Handig voor die BBQ in november!

Theoretische wormholes

Een ander futuristisch onderwerp is quantumcomputing. Deze technologie belooft de krachtigste supercomputers ter wereld te overtreffen, en AI speelt een sleutelrol in de versnelling van deze ontwikkeling.

AI ondersteunt bijvoorbeeld onderzoek naar de eigenschappen van wormholes, een concept dat ooit slechts sciencefiction leek. Hoewel we waarschijnlijk nog niet snel een reis zullen maken zoals in Interstellar, legt dit onderzoek alvast de theoretische basis voor andere doorbraken.

Praktische toepassingen

Wormholes zijn dan misschien leuk en aardig, maar naast theoretische vooruitgang biedt AI ook al praktische toepassingen. Zo voorspelt het platform Flood Hub rivieroverstromingen tot zeven dagen vooruit, en wordt het wereldwijd door meer dan 700 miljoen mensen gebruikt. Ook in de luchtvaart helpt AI: door contrailvorming (de strepen achter vliegtuigen) beter te voorspellen en te voorkomen, kan de uitstoot worden verminderd.

De weg vooruit

James Manyika benadrukte tijdens zijn presentatie dat dit pas het begin is. Hoewel AI enorme kansen biedt, blijven uitdagingen zoals data-bias (lees: pizza lijmen en stenen eten), privacy en milieueffecten bestaan. Een gezamenlijke aanpak is nodig om deze problemen aan te pakken. Door AI toegankelijker te maken voor wetenschappers wereldwijd, kan de impact verder worden vergroot.

Volg meer nieuws over wetenschap en mis niets met het Bright WhatsApp-kanaal.