Wetenschappers in België gaan misdaden voorspellen met behulp van AI

©Unsplash

Wetenschappers in België gaan misdaden voorspellen met behulp van AI

In 19 Vlaamse politiezones start komend najaar een pilot om mogelijke misdaden te voorspellen in de gebieden. Wetenschappers van de Universiteit Gent krijgen actuele criminaliteitscijfers van de politiebureaus. Ze gaan met hulp van AI mogelijk patronen ontdekken en op basis daarvan misdaden voorspellen.

De pilot gaat een jaar duren en krijgt ook Europese steun. Als de resultaten erg goed zijn, wil de Universiteit van Gent het in andere Europese landen uitrollen. Volgens VRT Nieuws, dat met teamleider en criminoloog Wim Hardyns sprak, zijn de wetenschappers de komende vijf jaar bezig om een criminaliteitsmodel samen te stellen. "Er is heel erg weinig strategische kennis over misdaad, een grote goed uitgewerkte database zou een enorm verschil kunnen maken. Dankzij die data kunnen we in de toekomst vooral inschatten waar en wanneer misdaden zullen plaatsvinden."   

Geen Minority Report

Dan moet je niet denken aan taferelen zoals in science-fictionfilm Minority Report, waarin Tom Cruise moordenaars oppakt nog voordat ze ook maar een poging gedaan hebben. Volgens Hardyns zijn dergelijke preventieve modellen nog veel te complex en kleven er ook ethische bezwaren aan. "We focussen op tijdstippen en locaties, mét het respect voor de privacy en de mensenrechten. Dat staat centraal in ons onderzoek." 

Toch kan er nog een hoop inzicht gewonnen worden uit de cijfers, want criminelen werken net als iedereen in patronen. Zo weet de criminoloog al dat misdadigers actiever zijn met mooi weer, om de doodsimpele reden dat ze niet nat willen worden van de regen. De 17 deelnemende politiezones worden in blokken opgedeeld en die krijgen dagelijks voorspellingen op maat over de mogelijke misdaden. "We nemen ook mee of er bijvoorbeeld stations of cafés in de buurt zijn. In gebieden met weinig straatverlichting is de kans op woninginbraken groter."

Met de voorspellingen kunnen politiebureaus bijvoorbeeld meer of minder agenten inzetten op een dag, en hun patrouilles beter uitstippelen.

Lees meer over AI en schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.