Kabinet: ‘Pas op voor Chinese budgetwebshops zoals Temu’

©Unsplash

Kabinet: ‘Pas op voor Chinese webshops zoals Temu’
Vandaag om 19:40
Laatste update: om 19:47

Het kabinet waarschuwt mensen voor de apps en websites van Temu en andere Chinese bedrijven. Minister Beljaarts van Economische Zaken zegt dat consumenten en bedrijven eerst goed moeten nadenken voordat ze dingen kopen bij dit soort winkels.

De overheid zou ambtenaren al eerder hebben afgeraden om bij deze sites en apps te kopen. Dat komt voort uit een advies van de AIVD waarin staat dat de apps een verhoogd spionagerisico hebben. De minister zou graag zien dat ook andere Nederlanders goed nadenken over de mogelijke risico’s bij het winkelen bij Chinese aanbieders zoals Temu.

'Koop daar niet'

De boodschap van Beljaarts mocht van sommige Kamerleden verder gaan. CDA-Kamerlid Krul, die de minister van Economische Zaken vragen had gesteld over Temu, stelt dat Beljaarts had moeten zeggen: ‘Koop daar niet’. Ook andere partijen zijn niet te spreken over Temu. NOS schrijft dat de VVD er moeite mee heeft door bijvoorbeeld concurrentievervalsing. Zeker met de feestdagen die in aantocht zijn lijden Nederlandse bedrijven onder de populariteit van Temu, terwijl zij zich wel aan de regelgeving houden en normale prijzen vragen, stelt Kamerlid Kisteman.

Sommige Kamerleden willen apps als Temu zelfs op zwart hebben, maar dat is volgens Beiljaarts niet mogelijk. Hij stelt alleen dat de Autoriteit Consument & Markt en het ministerie van Economische Zaken het probleem op de radar hebben. Ook als je niet shopt bij Temu, maar de app op je telefoon hebt, dan loop je risico’s, zegt tech-expert Vincent Nys. De app vraag toegang tot de camera, contacten en de wifi en zou zelfs toestemming vragen om ‘s nachts audio op te nemen. Misschien heb je geen problemen met Temu, maar het hoeft niet altijd Temu zelf te zijn dat kan spioneren. Het bedrijf valt onder Chinese wetgeving wat inhoudt dat Temu-medewerkers kunnen worden gedwongen om Chinese inlichtingendiensten te helpen. 

Temu en andere Chinese webshops

Duidelijk waarom ambtenaren zich er verre van moeten houden, zeker op werktelefoons, maar ook voor privépersonen en bedrijven is het volgens het Kabinet dus verstandig om goed te beseffen wat de risico’s zijn bij het shoppen van voordelige, Chinese producten. Temu zelf zegt in een reactie dat het bedrijf geen screenshots maakt of data doorverkoopt.

Op Temu worden sinds dit jaar ook Nederlandse verkopers toegelaten. Ook kan het binnenkort rekenen op concurrentie van Amazon, dat met zijn eigen soort Temu komt.

Blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.