Groep zet videotool Sora van OpenAI open uit protest
Een protestgroep heeft toegang tot de AI-videotool Sora van OpenAI opengezet. OpenAI’s videogenerator maakt het mogelijk om AI-video’s te maken tot 10 seconden op 1080p. De protestgroep doet het om ‘artwashing’ van OpenAI aan het licht te brengen.
Artwashing betekent dat grote organisaties die het milieu schaden gebruikmaken van kunst ten behoeve van hun publieke imago. Ze willen dus beter uit de verf komen dan ze werkelijk zijn, door hiervoor kunst in te zetten. De protestgroep die Sora online zette, stelt dat OpenAI dat doet. Het zegt dat honderden artiesten onbetaald werk hebben geleverd voor het Sora-programma. Ze zijn er niet op tegen dat AI wordt ingezet voor kunst, maar dat het probleem is hoe het programma is aangepakt.
Sora
Het gaat dan onder andere om de fase van het testen van de software: daar zouden deze mensen niet voor gecompenseerd zijn, terwijl het bedrijf 150 miljard dollar waard is, stelt de groep. “Dit vroege toegangsprogramma lijkt niet te gaan om creatieve uiting en artistieke discussies, maar om PR en adverteren.” Het zegt dat alle output van Sora door OpenAI moet worden goedgekeurd voordat het gedeeld wordt. Bovendien zouden slechts weinig creators in het programma de kans krijgen om hun werk te laten screenen.
De groep plaatste een project op Hugging Face, een platform voor AI-ontwikkelaars, dat duidelijk naar de Sora-software verwees. Deze software is nog niet openbaar beschikbaar, maar wordt dat op deze manier wel gemaakt. Het is de groep gelukt om een frontend te maken waardoor je als gebruiker video’s kunt maken met Sora, waarschijnlijk door authenticatietokens te gebruiken uit een systeem met vroege toegang tot de tool.
AI-video's maken
Je kunt hierdoor video’s van 10 seconden laten genereren met AI: video’s die levensecht lijken. De resolutie van 1080p helpt daar ook bij. Momenteel zijn er grote wachtrijen, omdat veel mensen nieuwsgierig zijn naar de tool. OpenAI zou er al mee naar Hollywood zijn gegaan om te kijken of filmstudio’s interesse hebben. Het kan realistische video's maken van ongeveer alles wat je kunt bedenken. Puppy’s, vrouwen, regen: het is aan jou.
Althans, het was eigenlijk niet de bedoeling dat iedereen hier zomaar mee aan de slag kon. De protestgroep zegt het met de wereld te hebben gedeeld in de hoop dat OpenAI opener wordt, beter omgaat voor creatieven en dat het de kunst zal ondersteunen buiten PR-stunts om. OpenAI heeft nog niet gereageerd op het lek.
Het lijkt te rommelen rondom Sora en niet alleen door deze protestactie. Eerder stapten er al prominente figuren op. Ook werd de grotere uitrol uitgesteld omdat de software er nog niet klaar voor zou zijn. In principe is Sora in staat om in 10 minuten een video van een minuut te maken. Echter, OpenAI zou eerst willen zorgen dat het veilig is en dat er bijvoorbeeld geen bekende mensen kunnen worden nagebootst. Het zou meer tijd nodig hebben voor het perfectioneren van het model, zo stelde het in oktober nog op Reddit.