©Unsplash/Bright

Britse weerdienst stuurt per ongeluk melding met weerswaarschuwing naar gebruikers

Britse iPhone-gebruikers worden gewaarschuwd voor extreem hoge temperaturen van 3 graden celcius

Vandaag om 20:58

Als iPhone-gebruiker in het Verenigd Koninkrijk zul je voor de zekerheid toch even je leesbril hebben opgezet. Er werd namelijk met meldingen gewaarschuwd voor "extreem hoge temperaturen" van 3 graden Celsius. Sommige meldingen waarschuwden zelfs voor een "ernstige bedreiging voor het leven en eigendom".

Nee, het is geen typfout, je leest het goed: 3 graden Celsius. Hoewel dit wellicht voor mensen in poolgebieden als warm wordt ervaren, zullen mensen in het Verenigd Koninkrijk niet spontaan in hun T-shirt naar buiten zijn gelopen. De melding bleek dan ook onterecht verzonden te zijn door een extern bedrijf, in naam van de Britse meteorologische dienst.

De naam van het bedrijf wordt niet genoemd, vermoedelijk om de nodige schaamte te besparen. Het zou blijkbaar fout zijn gegaan bij een routinetest binnen het bedrijf. Het zal ongetwijfeld een leermomentje zijn geweest voor de betrokken ontwikkelaars. De Britse meteorologische dienst heeft inmiddels laten weten dat het probleem weer is hersteld.

Clearly (not) amused

Hoewel sommigen de melding ernstig namen, konden anderen er duidelijk wel de humor van inzien. Zij vonden het misschien wel een leuke afleiding: het toonde tenslotte misschien ook wel een beetje de menselijkheid achter dergelijke systemen. Sommige gebruikers lieten weten hun bikini al uit de kast te halen, terwijl anderen zich afvroegen of iemand bij de weerdienst toevallig had gedronken.

De vele reacties werden dan ook al snel op sociale media gedeeld en opgepikt door Britse nieuwswebsites. Toch zullen sommigen ook geschrokken zijn: de melding werd tenslotte getoond in Apple's eigen weer-app, waarvan je niet snel verwacht dat er foute informatie getoond wordt. 

Kopieergedrag

Doordat verschillende weerdiensten, zoals die van Apple, hun informatie baseren op autoriteiten zoals die van de Britse meteorologische dienst, werd de melding dus al snel verspreid door verschillende apps. Het is wellicht dan ook een herinnering aan hoe gemakkelijk dergelijke misinformatie kan worden verspreid als diensten louter vertrouwen op de informatie van derden, zonder deze te checken met andere bronnen.

Bovendien toont het ook de kwetsbaarheid van Apple's Weer-app, die dergelijke informatie dus ook klakkeloos overneemt, zonder hier verdere controles op uit te voeren.

Lees meer over de iPhone en mis niets met onze nieuwsbrief.