Deze nieuwe zonnepanelen zijn efficiënter en ze gaan veel langer mee
Onderzoekers van de Engelse University of Surrey hebben een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van zonnecellen op basis van perovskiet, een potentieel alternatief voor de klassieke siliciumpanelen. De onderzoekers verhoogden zowel de efficiëntie als de levensduur van deze zonnecellen.
Perovskiet, een materiaal dat al langer wordt gezien als een kandidaat om silicium te vervangen in zonnepanelen, heeft de potentie om meer zonlicht om te zetten in elektriciteit dan traditionele zonnepanelen. Ook is het goedkoper, lichter en makkelijker bewerkbaar. Toch kampte het materiaal tot nu toe met een grote uitdaging: het degradeert sneller, waardoor zonnepanelen minder lang meegaan.
Doorbraak
Het onderzoeksteam uit Surrey ontdekte een nieuwe manier waarop deze degradatie plaatsvindt en vond tegelijk een oplossing om er iets aan te doen. De onderzoekers bereikten deze doorbraak door een speciale chemische stof toe te voegen die de afbraak van een cruciaal onderdeel van de zonnecel, de zogeheten hole transport layer (een laag die de stroom binnen de cel begeleidt), vertraagt. Hierdoor blijven de cellen langer intact en werken ze efficiënter.
66 procent langere levensduur
De verbeterde zonnecellen van de onderzoekers bereikten een efficiëntie van 23 procent. Dat laten zij weten in een paper die gepubliceerd werd in vakblad Energy & Environmental Science. Dat is het percentage invallend zonlicht dat effectief wordt omgezet in elektriciteit. Dit cijfer is vergelijkbaar met de beste siliciumpanelen die je vandaag de dag op de markt kan vinden.
Hoewel er in laboratoria al perovskietcellen zijn gemaakt met een hogere efficiëntie, gaan die vaak nog snel kapot. De onderzoekers uit Surrey menen echter dat hun zonnecellen 66 procent langer meegaan dan andere perovskietcellen.
Testopstelling
Toch betekent dat nog niet dat ze klaar zijn om op de markt te worden gebracht. De onderzoekers zeggen nu dat ze verder werken om de technologie te verfijnen. Ze zijn onder meer een testopstelling aan het bouwen met een capaciteit van 12,5 megawatt. Het einddoel, zoals altijd bij dergelijke onderzoeken, is commercialisatie van de technologie, maar het is niet duidelijk hoe lang dat zou duren.
Lees meer nieuws over energie en mis niets met onze Bright-app.