Einde van salderingsregeling voor zonnepanelen is nu vrijwel zeker

©Freepik

Eerste Kamer is voor afschaffing van salderingsregeling zonnepanelen
10 december 2024 om 21:05
Update: 10 december 2024 om 21:27

De salderingsregeling voor zonnepanelen lijkt definitief te worden afgebouwd. Dat blijkt na een debat in de Eerste Kamer. Volgende week wordt er gestemd op het wetsvoorstel, dat eerder al werd goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Het voorstel voor de afschaffing van de salderingsregeling kreeg steun van een opvallend brede coalitie. Naast de regeringspartijen schaarden ook CDA, ChristenUnie en Volt zich achter de plannen. Een belangrijke reden voor de steun is de hoge kostenpost die de huidige regeling met zich meebrengt: jaarlijks kost het de schatkist 665 miljoen euro.

De voorgestelde wet bevat wel belangrijke waarborgen voor eigenaren van zonnepanelen. Zo moeten energieleveranciers minimaal de helft van de actuele stroomprijs vergoeden voor teruggeleverde energie. Ook mogen ze geen extra kosten meer rekenen voor het terugleveren, tenzij ze kunnen aantonen dat deze kosten direct verband houden met de teruglevering.

Opvallend aan het debat is de draai die enkele partijen maken. De BBB, die de regeling eerder blokkeerde, stemt nu voor. Ook de PVV steunt het voorstel nu omdat de huidige regeling volgens hen oneerlijk uitpakt voor huishoudens zonder zonnepanelen. 

Kritiek

Niet iedereen is echter overtuigd. GroenLinks/PvdA, de grootste oppositiepartij in de Eerste Kamer, blijft tegen, net als de Partij voor de Dieren en SP. Senator Ferd Crone (GroenLinks/PvdA) vindt de timing ongelukkig. "Eindelijk kwamen de zonnepanelen binnen het bereik van huurders en middeninkomens en dan wordt de regeling afgeschaft”, zei hij tijdens het debat.

Overbelasting elektriciteitsnet

Minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans (VVD) benadrukt dat de wet moet helpen bij het verminderen van de overbelasting van het elektriciteitsnet. Door het wegvallen van de gunstige vergoeding worden mensen gestimuleerd om zelf opgewekte zonne-energie direct te gebruiken, in plaats van terug te leveren aan het net.

Lees meer nieuws over energie en volg de updates met onze Bright-app.