Er komt geen extra geld voor zonnepanelen op sociale huurwoningen

©Unsplash

Geen extra geld voor zonnepanelen op sociale huurwoningen
13 december 2024 om 21:06
Update: 13 december 2024 om 21:08

Er komt geen extra geld beschikbaar voor zonnepanelen op de daken van sociale huurwoningen. De Tweede Kamer heeft tegen plannen gestemd die daarvoor moesten gaan zorgen.

GroenLinks-PvdA en de SP dienden begin november een amendement in. Ze wilden dat op de begroting van het ministerie van Klimaat en Groene Groei 500 miljoen euro werd uitgetrokken waarmee kon worden gezorgd voor zonnepanelen op daken van sociale huurwoningen. In vijf jaar tijd zou het geld via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) beschikbaar moeten komen.

Naast GroenLinks-PvdA en de SP hebben alleen de PvdD, DENK, Volt en D66 voor het plan gestemd. De rest van de partijen in de Tweede Kamer, die een ruime meerderheid vormen, stemde tegen.

Einde salderingsregeling

In de meeste gevallen is de verhuurder eigenaar van de zonnepanelen en betalen huurders een vast bedrag per maand per zonnepaneel. Onderzoeken van TNO en CE Delft toonden eerder aan dat de afschaffing van de salderingsregeling sociale huurders het hardste zal raken.

Ook bleek uit een ander onderzoek dat een op de drie huurders met zonnepanelen er weer van af wil zodra de salderingsregeling voor zonnepanelen stopt. Aan de regeling komt waarschijnlijk op 1 januari 2027 een einde. 

Bezuinigingen op batterijen en waterstof

Verder werd ook een plan van GroenLink/PvdA om de bezuinigingen op groene batterijen en waterstof terug te draaien, weggestemd. Er was opnieuw geen Kamermeerderheid voor te vinden. Daardoor wordt alsnog 1,2 miljard euro bezuinigd op de ontwikkeling van projecten rond groene batterijen en waterstof.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.