OpenAI-klokkenluider Suchir Balaji is dood gevonden in zijn appartement
De voormalig onderzoeker en klokkenluider bij OpenAI Suchir Balaji is twee weken geleden dood gevonden in zijn appartement in San Francisco. Hij was 26 jaar oud. Het gaat volgens de autoriteiten om een zelfdoding.
De politie vond hem de dag dat hij stierf, op 26 november, nadat iemand die bezorgd was om zijn gezondheid had gebeld. Balaji was onderzoeker bij OpenAI tussen november 2020 en augustus 2024. Hij trok daarna aan de bel bij The New York Times om onethisch datagebruik bij zijn voormalig werkgever aan te kaarten. OpenAI zou gigantische hoeveelheden data verzamelen zonder hiervoor nadrukkelijk toestemming te hebben gekregen, om zo ChatGPT te trainen. Een van de manieren waarop OpenAI dat zou doen is door via transcriptiesoftware YouTube-video’s te analyseren en die informatie te gebruiken om OpenAI slimmer te maken.
Suchir Balaji
Het is mede door Balaji dat The New York Times met een grote juridische strijd verwikkeld raakte met OpenAI. Een jaar geleden startte het medium een rechtszaak tegen OpenAI om auteursrechtenschending. OpenAI zegt dat het zich aan de wet houdt en dat het bedrijf juist voor eerlijke concurrentie is. De advocaat van The New York Times zegt dat topman Sam Altman, die de uitspraken namens OpenAI deed, de kern van auteursrecht niet snapt. Niet alleen The New York Times startte een rechtszaak: OpenAI is in diverse rechtszaken rondom rechten en ethiek verwikkeld.
De reden dat Balaji zijn verhaal deed was dat hij denkt dat OpenAI bedrijven en ondernemers schaadt door hun content te gebruiken om ChatGPT te trainen. Hij zei dat als je gelooft wat hij gelooft, je gewoon bij dat bedrijf weg moet gaan en dat de activiteiten van OpenAI geen duurzaam model is voor het internet-ecosysteem. Hij publiceerde hierover onder andere een artikel over fair use.
Ethische vraagstukken
OpenAI zegt te zijn geschrokken van het nieuws en wenst zijn familie en vrienden sterkte. Ondertussen zorgt de dood van Balaji voor een extra nadruk op de ethische vraagstukken die bij AI komen kijken, maar ook de druk die bij klokkenluiders ligt. Hebben zij niet meer bescherming en begeleiding nodig?
Lees meer over AI-ontwikkeling bij OpenAI en abonneer je op onze app.