Dit bedrijf wil de eerste energiecentrale die werkt met kernfusie bouwen

©CFS

De eerste energiecentrale met kernfusie komt dichterbij
18 december 2024 om 20:32
Update: 18 december 2024 om 21:35

Een Amerikaans bedrijf wil geschiedenis schrijven met de bouw van 's werelds eerste commerciële kernfusie-centrale. Commonwealth Fusion Systems heeft plannen aangekondigd om de eerste commerciële kernfusie-centrale te realiseren in de Amerikaanse staat Virginia.

Het project, dat de naam ARC draagt, gaat binnen enkele jaren van start. De kernfusie-centrale moet begin jaren 2030 operationeel zijn en zal genoeg elektriciteit opwekken om 150.000 huishoudens van stroom te voorzien. ARC krijgt een geplande capaciteit van 400 megawatt.

Voordat ARC kan worden gebouwd, moet eerst een belangrijke mijlpaal worden bereikt met een kleiner demonstratieproject genaamd SPARC. Deze testinstallatie wordt momenteel gebouwd in Massachusetts en moet in 2026 voor het eerst plasma produceren. Als SPARC daarna kan aantonen dat meer energie gewonnen kan worden dan nodig is om de reactie op te starten, vormt dit de basis voor de grotere ARC-centrale.

Het project belooft niet alleen schone energie te leveren, maar ook aanzienlijke economische voordelen voor de regio. Tijdens de bouw en exploitatie van de centrale zullen honderden banen worden gecreëerd. Volgens CFS zal het project miljarden dollars aan economische ontwikkeling genereren. 

Wat is kernfusie?

Bij kernfusie worden lichte atoomkernen samengesmolten tot zwaardere kernen, waarbij enorme hoeveelheden energie vrijkomen. Dit is hetzelfde proces dat zich afspeelt in de kern van de zon. De brandstof voor kernfusie kan worden gewonnen uit zeewater en is daardoor vrijwel onuitputtelijk.

Dit proces verschilt fundamenteel van de werking van huidige kerncentrales, die gebaseerd zijn op kernsplijting. Bij kernsplijting worden zware atoomkernen juist gesplitst, waarbij radioactief afval ontstaat dat duizenden jaren gevaarlijk blijft. Kernfusie daarentegen produceert geen langlevend radioactief afval en is daarmee in theorie milieuvriendelijker.

Extreem hoge temperaturen

De grootste uitdaging bij kernfusie is echter dat er extreem hoge temperaturen nodig zijn, zelfs heter dan de kern van de zon, om de reactie op gang te brengen en in stand te houden. Tot nu toe kost het genereren en controleren van de reactie veel meer energie dan de kernfusie zelf oplevert.

Wetenschappers proberen al decennialang fusiereactoren te ontwikkelen, maar tot op heden is niemand erin geslaagd om een commerciële reactor te bouwen. Veel experts denken dat het nog tientallen jaren zal duren voordat dit mogelijk wordt. Sommigen twijfelen zelfs of de technologie ooit praktisch toepasbaar zal zijn. De ambitieuze claims van CFS zijn om die reden vrij opmerkelijk te noemen.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met de Bright-app.