Internetorganisaties: ‘Overheid moet stoppen met sociale media’

©Unsplash

Internetorganisaties: ‘Overheid moet stoppen met sociale media’
Vandaag om 11:05

Onderzoeksinstituut WAAG Futurelab en internetwaakhond Bits of Freedom willen dat de overheid stopt met sociale media. In een brandbrief roepen zij samen met nog drie andere internetorganisaties op tot de stop, omdat de platforms een gevaar vormen voor de rechtsstaat en de vrijheid.

Er is deze week veel gebeurd op het gebied van sociale media: Meta maakte deze week bekend meer te gaan toelaten op het platform, nadat het stopt met factcheckers in de Verenigde Staten. Iets wat er volgens de brandbrief voor zorgt dat het gesprek steeds meer onder voorwaarden van de big tech-bedrijven plaatsvindt. Bedrijven die de social media-platforms runnen zouden onbeschaamd op zoek zijn naar politieke macht.

'Overheid moet stoppen met sociale media'

De internetorganisaties zouden graag zien dat de Nederlandse overheid stopt met Facebook, Instagram en X. Ze schrijven: “Niet eerder was het zo duidelijk als nu: de bedrijven hebben slechts oog voor hun eigen diepe zakken en zijn onbeschaamd op zoek naar politieke macht. Ze zijn daarmee een gevaar voor onze democratische rechtsstaat en vrijheid.”

Bits of Freedom en de vier andere organisaties willen dat de overheid vooral zijn voorbeeldfunctie inzet voor de burger. Zo is er ook in de brief te lezen: “Ook onze overheid, een belangrijk onderdeel van onze democratische rechtsstaat communiceert via Big Tech-platformen met haar burgers. Zij moet het goede voorbeeld geven en alternatieven een kans geven. Wanneer de overheid vertrekt, zijn wij als burgers een stukje minder afhankelijk van die techgiganten en hun wispelturige beleid. Het momentum is nu: Nederlandse overheid, stop met het gebruik van sociale media van Big Tech bedrijven.”

Schoof stopt niet

De oproep is inmiddels door 1118 mensen ondertekend. Premier Dick Schoof ziet het niet zitten om met sociale media te stoppen, omdat hij belang hecht aan het belangrijke communicatiekanaal dat het voor de overheid is, schrijft NOS. "Ik denk dat de Nederlandse overheid een belangrijk communicatiemedium verliest op het moment dat we het besluit zouden nemen om niet op Meta of andere groepen te gaan zitten."

Schoof zegt dat de overheid de ontwikkelingen over contentmoderatie nauwlettend in de gaten houdt, maar ook dat hij ervan uitgaat dat social media-bedrijven zich aan Europese regels houden, zoals de Digital Services Act.

Lees meer over sociale media en abonneer je op de Bright-nieuwsbrief.