Deze thuisbatterij is verstopt onder een inductiekookplaat: gek of geniaal?

©Impulse Labs

Een thuisbatterij onder een inductiekookplaat: gek of geniaal?
17 januari om 16:32
Update: 17 januari om 18:15

We kennen al de oven-combimagnetron, de koelvriescombinatie en nu is daar ook: de kookplaat-thuisbatterij. Logisch of absurd?

In de keuken worden dus wel vaker apparaten gecombineerd. Scheelt weer ruimte, en een stopcontact. In de VS hebben twee bedrijven besloten om een inductiekookplaat te combineren met een thuisbatterij. Want blijkbaar is een oppervlak dat je volzet met pannen water de beste plek voor een heleboel batterijen die snel kunnen laden en ontladen?

De kookplaat van Impulse Labs ziet er meer uit als een draaitafel. Vier ronde 10kW-kookzones staan aan weerszijden van een kleurenscherm, waarop te zien is hoe warm de kookplaten zijn. De grote truc zit onder de kookplaat: daar zit een thuisbatterij met een capaciteit van 3kWh. Dat is volgens het bedrijf genoeg om drie maaltijden op te koken tijdens een stroomstoring.

Stroomstoringen komen in de VS stukken vaker voor dan in Nederland, en Amerikanen zijn gewend dat ze in ieder geval nog op gas kunnen koken als ze geen stroom hebben. Maar de batterij van Impulse Labs doet meer: omdat de stroom al in het apparaat is opgeslagen, kan er volgens het bedrijf meer stroom op een preciezere manier naar de kookplaten worden gebracht. Dat moet zorgen voor veel snellere opwarming en een betere controle over de temperatuur, per graad in Fahrenheit, dat zijn bijna halve graden in Celsius.

Batterij lost Amerikaans probleem op

Nog een reden om een batterij in te bouwen, is het stroomnet in de VS. Waar bij ons 240 volt de standaard is, is dat in de VS 120 volt. Dat is wel aan het veranderen, waardoor met name nieuwe huizen wel 240v-aansluitingen hebben voor zware apparaten. Maar het is ook de reden dat inductiekoken in de VS minder snel aanslaat: met 120 volt werkt de kookplaat maar half zo snel.

Impulse Labs wil op termijn meer huishoudelijke apparaten uitbrengen die voorzien zijn van een kleine thuisbatterij. Samen vormen die batterijen dan een netwerk in het huis, dat zichzelf dan van stroom kan voorzien bij een stroomuitval, en overtollige zonne-energie kan opslaan.

Ook nog een oven erbij

Het tevens Amerikaanse Copper heeft ook een fornuis met een thuisbatterij, maar combineert de inductiekookplaat ook nog eens met een oven. Ook weer logisch op zich: Amerikanen koken ook nog vaak met een gas-oven. Copper richt zich vooral op de schadelijke nadelen van koken en bakken op gas. 'Je laat geen auto draaien in de garage, waarom zou je gas branden in de keuken?', stelt het bedrijf.

Het elektrisch fornuis van Copper heeft een 5kWh-batterij, goed voor vier tot zes maaltijden. De batterij is ook verwisselbaar, als die zijn levensduur heeft bereikt. Er zitten vooralsnog geen slimme laadfuncties in het fornuis, dat ook vooral is gericht op Amerikanen die door hun 120v-aansluiting anders niks aan een elektrisch fornuis zouden hebben.

Waarom eigenlijk niet?

Beide thuisbatterij-fornuizen zijn niet goedkoop: zo'n 6000 dollar – geen Impulse-aankoop. En hoewel ze erg gericht zijn op de Amerikaanse markt, is het idee eigenlijk zo slecht nog niet. Je hebt immers geen enorme thuisbatterij nodig, die je ergens kwijt moet kunnen. En waarom zouden we de meest energie-slurpende apparaten in huis niet voorzien van een kleine thuisbatterij, zodat ze zelf op de juiste momenten stroom kunnen opslaan?

Meer nieuws over thuisbatterijen en mis niets met onze Bright-app.